Bisericile se redeschid, dar impartasania se amana. BOR cauta o solutie pentru a inlocui lingurita
borpatriarhia romanabiserica ortodoxa romanasfanta impartasaniebiserici
Bisericile ortodoxe din Romania se vor deschide, incepand de duminica. Slujbele se vor oficia in aer liber, iar accesul in interiorul lacaselor de cult va fi permis enoriasilor, pe rand, pentru rugaciunea individuala, cu respectarea masurilor de igiena. Insa, pentru moment, impartasania se amana, pana cand reprezentantii BOR vor ajunge la un consens si vor gasi o solutie de a impartasi credinciosii fara sa existe pericolul infectarii cu noul coronavirus.
"Nu este nimic nou si nimic contrar teologiei liturgice a Bisericii, care are menirea sa-l ghideze pe omul credincios printr-o lume reala, confruntata uneori cu crize grave, inclusiv medicale. In anumite contexte trebuie sa trecem proba realismului crestin, care ne protejeaza de orice forma de abordare magica a „celor sfinte” si de punerea in conflict a credintei profunde cu ratiunea practica. Crestinismul autentic, hranit din fidelitatea fata de traditia genuina a Evangheliei si fata de cea filocalica, patristica, nu pune in conflict artificial credinta si ratiunea, ci le cultiva cu discernamant.
Purtatorul de cuvand al Patriarhiei Romane: "Sintagmele lingurita de unica folosinta, pahar de unica folosinta nu fac parte din vocabularul si realitatea spatiului liturgic ortodox sau greco-catolic"
Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a declarat la Digi24 ca reprezentantii BOR poarta discutii pentru a stabili cum sa ofere Sfanta Impartasanie credincisilor.
Pana in momentul pandemiei, credinciosii primeau de la preoti impartasania cu o lingurita unica, sfintita.
In opinia purtatorului de cuvand al Patriarhiei Romane, aceasta decizie apartine exclusiv bisericii, nu statului.
"Statele nu au caderea de a utiliza un instrumentar teologic in politicile publice si nici dreptul de a reglementa reguli de cult sau comportamente liturgice", a spus Banescu.
"Utilizarea linguritei la impartasanie specifice cultului bisericilor ortodoxe si greco-catolice e act liturgic a carui punere in practica depinde strict de responsabilitatea preotilor si a credinciosilor, cenzurarea acesteia nefiind atributul statului.
Sintagmele lingurita de unica folosinta, pahar de unica folosinta nu fac parte din vocabularul si realitatea spatiului liturgic ortodox sau greco-catolic, de aceea, aceste lucruri fac parte dintr-o viziune a unei institutii laice care nu poate avea acte de intruziune in zona strict liturgica", a mai spus acesta pentru
Digi24.
Citeste si:
CCR: Starea de alerta E CONSTITUTIONALA, dar nu poate sa restranga drepturi si libertati ale cetatenilor.