Biserica nu e de acord cu introducerea orelor de educatie sexuala in scoli: Un atentat asupra inocentei copiilor
boreducatie sexualainvatamanteducatie
Biserica Ortodoxa Romana nu este de acord cu schimbarea programei in invatamant, in sensul introducerii orelor de educatie sexuala in scoli. Desi Romania ocupa un loc fruntas in UE la numarul de mame minore, reprezentantii BOR sustin ca aceste ore ar reprezenta "un atentat asupra inocentei copiilor" si ca, de fapt, nu din cauza lipsei acestor ore avem atat de multe mame minore.
"Patriarhia Romana, dar si celelalte Biserici din Romania, pledeaza ferm pentru disocierea programelor scolare de orice tip de ideologie, precum <ideologia de gen> sau de <recomandarile> ideologizant-alienante cuprinse in Documentul Biroului Regional OMS pentru Europa si BZgA, intitulat „Standarde pentru educatia sexuala in Europa - un cadru pentru factorii de decizie politica, specialisti si autoritati din domeniul educatiei si sanatatii. Ideologizarea informatiilor transmise elevilor in cadrul scolar, care trebuie sa ramana unul curat si neutru ideologic, inclusiv pe teme legate de sexualitate, este in totala contradictie cu scopul real si ultim al educatiei: formarea omului in spiritul celor mai inalte valori morale si al eticii virtutii ca expresie a echilibrului si normalitatii.
Dincolo de sofismul, adica de minciuna ambalata <credibil>, prin care se transmite obsesiv-compulsiv ideea ca <avem cel mai mare numar de mame minore din Europa, cel mai mare numar de tineri infectati cu HIV din Europa, cea mai tanara bunica din lume> DIN CAUZA absentei din programa scolara a unei materii obligatorii numite <educatie sexuala>, dincolo de aceasta asidua incercare de manipulare se afla, in realitate, adevaratele cauze ale acestor triste, prin nefirescul lor, statistici: 1. disolutia familiei 2. abandonul scolar", transmite Patriarhia Romana.
Citeste si: De ce nu isi gasesc tinerii locuri de munca?
BOR: "Pregatirea pentru viata intima si de familie trebuie sa fie lasata in primul rand in sarcina familiei"
Totusi, spune BOR, Biserica a sustinut permanent caracterul optional in scoli al "orelor de educatie pentru viata", asta deoarece parintilor le revine responsabilitatea de a decide cum decurge educatia propriilor lor copii.
"Consideram ca incadrarea in mod obligatoriu a elevilor in programe de educatie sexuala reprezinta un atentat asupra inocentei copiilor, impiedicand dezvoltarea lor fireasca si marcandu-i pe acestia pentru intreaga viata. In acest sens, mai multe studii realizate in diferite tari au demonstrat ca o astfel de abordare a educatiei copiilor a avut ca urmare inceperea vietii sexuale mai devreme, cu implicatiile de rigoare, fara vreo imbunatatire in plan social.
In unele state ale Uniunii Europene, educatia sexuala este organizata in cadrul altor discipline scolare (Austria, Grecia, Irlanda, Letonia, Portugalia, Slovacia, Spania), iar in altele, ca disciplina distincta, neavand caracter obligatoriu (Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia, Lituania, Polonia).
Consideram ca pregatirea pentru viata intima si de familie trebuie sa fie lasata in primul rand in sarcina familiei care poate aprecia corect si obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual si emotional al copilului", adauga BOR.
Pozitia luata de BOR vine in contextul in care, de curand, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat ca este nevoie de educatie sexuala in scoli.
"Se poate realiza cu intelepciune si cunoscand realitatile. O invatatoare din Sibiu mi-a spus cum se intampla lucrurile in acel mediu. Mai toti elevii pe care-i are, dorm in aceeasi camera cu toti fratii si parintii, unde se intampla toate lucrurile. Acolo avem acele mame extrem de tinere. E o lipsa de educatie sexuala in randul parintilor si copiilor (...) E nevoie de educatie sexuala", a declarat Sorin Cimpeanu pentru B1 TV, in cadrul emisiunii „Actualitatea Romaneasca", moderata de catre Tudor Musat.
Conform sondajelor din 2019, cele mai recente pe aceasta tema, Romania ocupa locul doi in Europa in clasamentul numarului mamelor adolescente. In medie, 20.000 de fetite nasc anual. Ingrijorator este, dupa cum indica in special organizatiile internationale, faptul ca in randul acestor mame minore se inregistreaza o rata mare de abandon scolar.
In 2019, 17.981 de adolescente si tinere cu varsta sub 19 ani din Romania au devenit mame, arata datele Organizatiei Salvati Copiii. 674 dintre ele au mai putin de 15 ani, iar 17.307 au intre 15 si 19 ani. Dintre adolescentele-mame cu varsta sub 19 ani, 12.906 sunt la prima nastere, 3.657 la a doua, 673 la a treia, 63 la a patra, 7 la a cincea nastere, iar una se afla chiar la a sasea nastere.
Citeste si: Paradoxul invatamantului romanesc: Profesori cu nota 2
Foto: dw.com