Bancile grecesti raman fara oxigen
greciabanciretrageri. criza datoriilor suveraneefg eurobank
Tendinta de retragere a banilor din bancile grecesti s-a accelerat in luna mai, ajungand la la niveluri record si adaugand noi presiuni asupra sistemului bancar elen.
Speculatiile privind posibilitatea iesirii Greciei din zona euro au fost cele mai intense in luna mai, cand partidele care se opuneau respectarii acordurilor cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International urcau in sondajele de opinie. In zilele de dinaintea alegerilor parlamentare, grecii au retras zilnic din banci pana la 800 milioane de euro pe fondul temerilor ca o victorie a extremei stangi ar conduce la reintroducerea drahmei. In ultimele doua zile, insa, bancherii dadeau asigurari ca populatia a inceput sa depuna in banci o parte din banii depozitati acasa.
Dupa o crestere usoari in precedentele doua luni, depozitele sectorului privat in bancile din Grecia au scazut cu aproape 5% în mai, arata datele publicate, astazi, de Banca Centrala Europeana, transmite Reuters, preluat de Agerpres. Luna trecuta, depozitele au scazut la 163 miliarde de euro, cel mai redus nivel din ultimii sase ani si la aproximativ o treime sub nivelul record inregistrat in decembrie 2009.
In total, de la debutul crizei datoriilor suverane in 2010 si pana in prezent, bancile grecesti au pierdut depozite in valoare de aproximativ 72 miliarde de euro, sau 30% din depozitele bancare. Numai anul trecut, primele cinci banci grecesti au pierdut depozite in valoare de 37 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro au fost retrase de la EFG Eurobank si cate 8-9 miliarde de euro de la fiecare din primele trei mari banci elene: National Bank of Greece, Piraeus si Alpha Bank.