Avertismentul unui profesor: Facturile de iarna asta vor fi greu de suportat. Oamenii vor prefera sa stea in frig. Ajungem intr-o saracie greu de gestionat
saraciefacturi
Profesorul Mircea Cosea a lansat o predictie sumbra pentru iarna care urmeaza. Din punct de vedere financiar, romanii se indreapta spre "o saracie greu de gestionat", crede expertul. De vina vor fi facturile uriase la caldura, pe care, din lipsa viziunii si implicarii statului, romanii vor fi nevoiti sa le plateasca. Nu vor avea de unde, vor prefera sa stea mai degraba in frig, a afirmat profesorul, luni.
In cadrul unei emisiuni B1tv, profesoul Mihai Cosea a tras un semnal de alarma puternic, in speranta, ca in ultima instanta, autoritatile vor lua niste masuri concrete, pentru a diminua impactul devastator al facturilor la caldura, de pe umerii romanului de rand.
"Eu imi pun o singura intrebare: ce facem iarna asa? Subventiile sunt un lucru care trebuie sa fie din ce in ce mai putin folosit intr-o societate care se pretinde economie de piata. Problema e: noi suntem o economie de piata libera?
In momentul in care Parlamentul si Guvernul, cel dinainte, a facut niste eforturi pe care eu le-am salutat atunci – a introdus legea de protectie a consumatorului vulnerabil, au plafonat asa cum au plafonat, se poate discuta, preturile, au decis sa dea anumite compensatii – lucrurile incepusera sa intre cat de cat in normal.
Dar apare acest ANRE care deodata mareste preturile, apar si alte elemente ale pretului care apar acum in factura si care sunt preturi de cogenerare, si deodata ne aflam intr-o situatie azi cunoscuta oficial in care pretul caldurii la un apartament de trei camere pleaca de la 400 de lei la 980 de lei. Va dati seama? La 980 de lei!
Statistica spune oficial ca unul din patru romani e sub linia de saracie. Asta va duce la caderea sub aceasta linie a inca aproxmativ doi romani, adica ajungem intr-o saracie greu de gestionat", a spus profesorul pentru
B1 tv.
Oamenii vor prefera sa stea in frig
Profesorul mai spune ca, de teama facturilor explozive, oamenii vor sta mai degraba in frig, in propriile case, iarna care vine. Evident ca acest lucru scade nivelul de trai si conditiile de viata.
"Va exista o autocenzura de consum: multe familii isi vor cenzura consumul, asta inseamna ca scade calitatea vietii. Nu nivelul de trai, mai mult, calitatea vietii, fapt ce nu e admis in UE, la valorile ei.
Alta posibilitate e ca unii nu platesc factura pur si simplu. Atunci sistemul va cadea ca nu-si recupereaza cheltuielile", a mai punctat expertul.
De ce am ajuns in aceasta situatie? Profesorul sustine ca totul se datoreaza lipsei strategiei de incalzire in Romania: "Care e strategia de incalzire in Romania, o tara care are sase luni de frig? Nimeni n-a vorbit pana acum de asta. Dupa Moscova, noi avem cel mai mare sistem de incalzire centralizata si nu mai functioneaza nici economic, nici tehnic.
Centralele de apatament vor sa fie interzise, ca polueaza. Foarte bine si ce facem? Energie electrica nu avem pe cat am consuma. Poate peste cativa ani cu ajutorul americanilor sa facem centralele alea".
Un alt avertisment similar a venit, zilele acestea, de la analistii Bloomberg
Luna trecuta, cresterea preturilor la electricitate a fortat unele companii britanice sa isi reduca productia si sa solicite ajutorul statului, iar analistii sunt de parere ca acelasi scenariu s-ar putea intampla si in restul Europei.
Impactul ar fi major, atat pentru guverne, cat si pentru consumatorii casnici. Pentru guvernele din regiune, aceasta ar putea insemna tensiuni cu tarile vecine care vor incerca sa isi asigure aprovizionarea proprie, iar pentru gospodarii ar putea insemna o situatie in care li se cere sa consume mai putina energie si chiar sa se pregateasca pentru intreruperi in aprovizionare.
Acestia estimeaza ca venirea temperaturilor reci va agrava criza energetica in Europa. Daca lucrurile se vor inrautati, tarile ar putea recurge la reducerea vanzarilor de gaze naturale catre alte regiuni. Un scenariu si mai extrem le-ar putea determina sa opreasca fluxurile de gaz si energie unul catre altul, starnind tensiuni politicie si lovind economiile.
... Continuarea, aici >>> ANALIZA: la iarna am putea fi fortati sa consumam mai putina energie. Criza energetica se adanceste