Avertisment ONU: Suntem la un pas de urmatoarea pandemie si nu exista vaccin care sa o vindece
pandemie climaticapandemie de secetasecetaonu
Organizatia Natiunilor Unite (ONU) trage un semnal de alarma cu privire la urmatorul mare pericol ce se poate abate asupra omenirii: o seceta care poate fi comparabila cu actuala pandemie de coronavirus.
Potrivit lui Mami Mizutori, reprezentantul special al secretarului general al ONU, din cauza raritatii apei si a conditiilor meteorologice nefavorabile, suntem la un pas de izbucnirea unei "pandemii" climatice pentru care nu exista "vaccin".
"Seceta este pe punctul de a deveni urmatoarea pandemie - si nu exista niciun vaccin care sa o vindece", a declarat Mami Mizutori, intr-un briefing de presa online.
Situatia e deja critica. Din cauza secetei, numai in Statele Unite ale Americii au fost provocate pierderi economice de cel putin 124 miliarde dolari. De asemenea, seceta a afectat peste 1,5 miliarde de oameni intre 1998 si 2017, potrivit unui raport al ONU publicat joi.
De asemenea, impactul economic al secetei in Uniunea Europeana este estimat la 9 miliarde de euro.
Desi cifrele sunt ingrijoratoare, expertii cred ca acestea ar putea fi subestimate.
Incalzirea globala a intensificat acum secetele in sudul Europei si Africa de Vest, potrivit raportului ONU.
Aproximativ 130 de tari s-ar putea confrunta cu un risc mai mare de seceta in acest secol, in timp ce alte 23 de tari se vor confrunta cu lipsa apei din cauza cresterii populatiei, se arata intr-unul dintre scenariile elaborate de expertii ONU.
Totodata, 38 se vor confrunta atat cu secetele, cat si cu lipsa apei, mai arata ONU.
ONU se asteapta la secete mai frecvente si mai severe in majoritatea Africii, America Centrala si de Sud, Asia Centrala, sudul Australiei, sudul Europei, Mexic si Statele Unite.
Din pacate, nicio tara nu se poate considera a fi pusa la adapost
Chiar daca o anumita natiune nu se regasteste in categoriile enumerate de ONU, in fapt, toate statele vor fi expuse riscurilor. Vorbim despre riscuri indirecte, despre un adevarat lant al slabiciunilor.
ONU atrage atentia asupra faptului ca, desi o tara nu va suferi de seceta sau de lipsa apei, ea va fi afectata indirect daca pe Glob sunt astfel de probleme. Riscurile deriva din insecuritatea alimentara si scumpirile preturilor la alimente.
"Poate afecta indirect tarile care nu sufera de fapt seceta din cauza insecuritatii alimentare si a cresterii preturilor la alimente", a spus Mizutori.
In acest sens, un alt studiu ( publicat in revista
Nature Communications saptamana aceasta), arata ca peste 40% din importurile agricole ale Uniunii Europene ar putea deveni "extrem de vulnerabile" la seceta pana la mijlocul acestui secol din cauza schimbarilor climatice.
Mami Mizutori a facut un apel catre Guvernelor lumii, cerandu-le factorilor de decizie sa ia masuri pentru a preveni seceta. Reformarea si reglementarea modului in care apa este extrasa, stocata si utilizata si modul in care este gestionat terenul sunt cateva dintre masurile pe care guvernantii trebuie sa le aiba in vedere pentru a-si proja natiunile impotriva pericolului declansarii "pandemiei" climatice.