Avantajele exilatilor fiscal, amenintate in Elvetia
fiscalitateelvetiaforfait fiscalexil fiscalberna
In cantonul Berna, elvetienii au participat, in aceasta duminica, la un vot privind modificarea regimului fiscal. Acesta permite unui numar de 233 de straini bogati, intre care Michael Schumacher (foto), Phil Collins, Tina Turner sau Johnny Hallyday, sa nu plateasca impozite decat pe valoarea locativa a resedintei lor si nu pe venitul lor real.
Actualizare
Alegatorii din cantonul Berna au respins, cu o larga majoritate (66,5%), abolirea forfaitului fiscal. Alegatorii s-au pronuntat totusi, in proportie de 52,9%, pentru o inasprire a conditiilor generoasei reglementari ce permite taxarea milionarilor expatriati nu in functie de patrimoniul sau veniturile lor, ci doar dupa cheltuieli.
In schimb, Basel-Provincie (Baselland), in care cetatenii au fost de asemenea consultati, a devenit al cincelea canton care a eliminat forfaitul fiscal. Doar 16 persoane rezidente in acest canton beneficiau de acest regim.
Articol original
170 din aceste 233 de persoane care beneficiaza de forfait fiscal locuiesc in luxoasa statiune de ski Gstaad.
Deja inasprit in martie trecut de catre Camera superioara a Parlamentului (contribuabilii bogati sunt impozitati pe baza valoarii locative a resedintei lor inmultita cu sapte, nu cu de cinci, ca pana atunci), sistemul forfaitului fiscal a inceput sa-i irite pe locuitorii elvetieni.
Cantoanele Zurich (in 2009), Schaffhausen (in 2011) si Appenzell Extern (in 2012) au suprimat deja pe teritoriul lor acest regim rezervat strainilor.
In cantonul Basel-Oras (Baselstadt), regimul fiscal rezervat unui numar de 19 milionari straini va disparea, de asemenea, din 2014, conform unei decizii adoptate recent de parlamentul cantonal.
Multimilionarii contribuie cu 0,4% din veniturile bugetare ale cantonului
Pe ansamblul Elvetiei, un total de 5.445 de persoane, in special straini, au beneficiat de avantaje fiscale in 2010, potrivit administratiei helvete. Ei au platit anul trecut impozite pe venit in valoare cumulata de 668 de milioane de franci elvetieni (circa 552 de milioane de euro).
Conform cotidianului Le Matin, Johnny Hallyday, care s-a instalat in Gstaad din 2006, a castigat anul trecut 6,3 milioane de franci elvetieni (5 milioane de euro) si a platit doar circa 700.000 de franci elvetieni (583.000 de euro) impozit, adica putin peste 10% din veniturile sale.
"Acum, cantonul Berna si Confederatia (helvetica) sunt pagubite. In Gstaad locuiesc, de exemplu, 13 familii de greci multimilionari care achita impozite ridicole. Este scandalos", a declarat recent Margret Kiener, deputata socialista din cantonul Berna. De altfel, totalul impozitului platit de strainii bogati nu reprezinta decat 0,4% din veniturile bugetare ale cantonului.
Alegatorii din Berna pot opta pentru un statu quo sau pentru o inasprire a sistemului actual. Venitul impozabil minim pentru a profita de forfait fiscal ar putea fi ridicat la 400.000 de franci elvetieni, asa cum prevede o initiativa in curs de adoptare la nivel federal.
Daca elvetienii din Berna vor decide sa elimine acest regim privilegiat, bogatii exilati fiscal vor putea gasi totusi refugiu intr-un alt canton, precum Vaud sau Valais, unde forfaitul fiscal functioneaza in continuare. Asa s-a intamplat in 2009, cand Zurichul a abandonat forfaitul fiscal si jumatate dintre straini s-au mutat in cantoane limitrofe.