Atentie, cetateni: Greva astazi intr-o institutie publica din Capitala
grevagreva generalaministerul justitieiserviciului de probatiune (sp) bucurestiangajati la stat
In data de 12.07.2018, consilierii de probatiune din cadrul Serviciului de Probatiune (SP) Bucuresti se vor afla in greva de avertisment, in intervalul orar 10:00 – 12:00. In cursul saptamanii viitoare va fi declansata greva generala, daca revendicarile lor nu vor fi solutionate urgent de conducerea Directiei Nationale de Probatiune, respectiv a Ministerului Justitiei.
De doua zile, angajatii SP Bucuresti desfasoara proteste, prin intreruperea activitati intre orele 10:00 si 14:00. La protestul declansat in cadrul SP Bucuresti s-au alaturat, pana in prezent, 226 de consilieri din cadrul serviciilor de probatiune din alte 21 de judete: Iasi, Harghita, Salaj, Brasov, Dolj, Neamt, Gorj, Vrancea, Timis, Sibiu, Valcea, Suceava, Calarasi, Bistrita-Nasaud, Vaslui, Prahova, Bihor, Bacau, Cluj, Dambovita si Buzau.
Consilierii de probatiune din SP Bucuresti considera ca au epuizat, fara succes, toate posibilitatile de solutionare amiabila a conflictului de munca cu conducerea DNP, respectiv MJ, si au decis sa treaca la urmatorul pas prevazut de lege: greva de avertisment, urmata de greva generala.
Potrivit legislatiei in vigoare, “hotararea de declarare a grevei se ia de catre reprezentantii angajatilor, cu acordul scris a cel putin unei patrimi din numarul angajatilor unitatii sau, dupa caz, ai subunitatii ori compartimentului”, conditie care a fost indeplinita la nivelul Serviciului de Probatiune Bucuresti.
Iata cele trei revendicari principale ale angajatilor din sistemul de probatiune:
1. Plata drepturilor salariale restante izvorate din tratamentul discriminatoriu al conducerii MJ in raport cu ceilalti angajati din familia ocupationala, recunoscute prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Aceste drepturi salariale au fost recunoscute oficial si de DNP, respectiv MJ, insa nu au fost achitate pana in prezent, invocandu-se lipsa sumelor de bani necesare la buget.
Aceasta explicatie s-a dovedit a fi falsa dupa ce, la inceputul acestei saptamani, conducerea DNP a constatat ca are excedent bugetar si a decis sa-l utilizeze pentru plata discretionara a unor drepturi salariale restante exclusiv catre functionarii publici din cadrul aparatului central, nu si catre cei 550 de consilieri de probatiune care asigura efectiv activitatea de supraveghere a peste 100.000 de persoane care au comis infractiuni.
2. Calcularea corecta a salariilor tuturor consilierilor de probatiune din tara, in acord cu instructiunile Ministerului Muncii si Justitiei Sociale (MMJS) privind efectele Legii cadru de salarizare unitara in sistemul public, precum si virarea in conturile angajatilor a diferentelor salariale rezultate (aproximativ 500 – 1000 de lei/luna pentru fiecare consilier).
Incepand din luna ianuarie 2018, salariile tuturor consilierilor de probatiune din Romania sunt stabilite in baza unei formule de calcul eronate, lucru recunoscut de altfel de conducerea DNP.
3. Emiterea ordinelor administrative prin care sa se inlaturare discriminarile salariale istorice la care sunt supusi consilierii de probatiune in raport cu toate celelalte categorii profesionale din cadrul familiei ocupationale Justitie, prin calcularea salariilor tuturor angajatilor din sistemul de probatiune in baza valorii de referinta sectoriala 463,5.
Consilierii de probatiune din cadrul SP Bucuresti au adus la cunostinta responsabililor din cadrul DNP, respectiv MJ, ca aceste probleme trebuie rezolvate de urgenta, nefiind acceptate alte amanari si tergiversari de natura sa afecteze in continuare drepturile lor.
In acest context, angajatii SP Bucuresti urmeaza sa formuleze plangere penala pentru abuz in serviciu impotriva tuturor persoanelor care se fac vinovate de incalcarea prevederilor Legii cadru de salarizare unica, prin calcularea eronata a salariilor datorate angajatilor din sistemul de probatiune.