Anul scolar incepe cu scumpiri. Parintii isi pun palmele in cap cand vad preturile la rechizite
noul an scolareleviinvatamanteducatiescumpirirechizite
Scumpirile ne mai dau o "lovitura". Aceia dintre noi care au copii pe care trebuie sa-i pregateasca de noul an scolar trebuie sa scoata din buzunar mai multi bani pentru rechizite si haine decat anul trecut. Inflatia isi spune cuvantul si aici!
Preturile mari nu ocolesc nici raioanele de rechizite si nici magazinele de imbracaminte si incaltaminte. Cele necesare pentru inceputul de nou an scolar costa mai mult anul acesta. Parintii, desi multi dintre ei nu au beneficiat de majorari salariale sau acestea sunt sub rata inflatiei, sunt nevoiti sa faca fata si acestei provocari. Situatia nu este una locala, ci o regasim atat la parintii de peste Ocean, cat si in Europa, arata datele unei analize de profil, proaspat realizata.
Datele studiului Deloitte back-to-school 2022 releva ca principala preocupare a parintilor cu privire la cheltuielile generate de inceperea anului scolar este reprezentata de cresterea preturilor (57%), in conditiile in care mai mult de jumatate (54%) estimeaza o incetinire a economiei in urmatoarele sase luni, iar 33% spun ca situatia lor financiara s-a inrautatit comparativ cu anul trecut. Peste o treime (37%) se asteapta sa cheltuiasca mai mult anul acesta decat in urma cu un an pe produse destinate scolii, in special din cauza scumpirii acestora.
In acelasi timp, 64% dintre participanti suspecteaza comerciantii ca majoreaza artificial preturile, profitand, astfel, de climatul inflationist, dar 77% spun ca vor opta pentru alta marca daca produsele preferate sunt prea scumpe sau nu se afla in stoc (63% se asteapta la epuizarea stocurilor in sezonul de cumparaturi pentru scoala, din cauza dificultatilor din lanturile de aprovizionare).
Cati bani aloca parintii pentru copii, ca sa-i pregateasca de scoala
Conform analizei, se pare ca bugetul alocat in acest scop va urca, anul acesta, cu 8%. Vorbim, deci, despre 661 de dolari/copil, in medie.
Pe de alta parte, produsele bazate pe tehnologie pierd teren odata cu eliminarea restrictiilor impuse in contextul pandemiei – cheltuielile cu astfel de produse vor scadea cu 8% anul acesta, dupa cresterea de 37% din 2021, iar rechizitele traditionale vor inregistra o crestere de 14%, fata de avansul modic de 2% de anul trecut.
"Cresterea preturilor si, implicit, a costului vietii reprezinta principala ingrijorare pentru locuitorii din majoritatea statelor lumii, inclusiv cele europene. Potrivit celui mai recent Eurobarometru standard publicat de Comisia Europeana, inflatia este cea mai mare preocupare a populatiei in 16 dintre cele 25 de state participante, cu cele mai mari ponderi in Estonia (71%), Cehia (70%) si Lituania (69%). Si romanii pun pe primul loc dificultatile legate de scumpiri, in conditiile in care cheltuielile lor de consum reprezinta peste 60% din total, iar inflatia anuala, care a ajuns la 15% in vara acestui an, isi va pune amprenta, cu siguranta, si asupra cheltuielilor generate de inceperea scolii”, a declarat Raluca Baldea, Partener Servicii Fiscale, Deloitte Romania, si Liderul industriei de retail si bunuri de larg consum.
Referitor la modalitatea preferata de achizitionare a produselor destinate scolii, studiul evidentiaza revenirea treptata a consumatorilor catre magazinele fizice, cu 49% dintre optiuni, in crestere de la 43% in 2021, in timp ce comerciantii online atrag 35% dintre cumparatori, fata de 39% anul trecut.
O tendinta tot mai accentuata este reprezentata de preferinta pentru produse prietenoase cu mediul sau sustenabile. Jumatate dintre parinti aleg astfel de produse, pentru care insa vor cheltui cu 22% mai mult decat un consumator mediu, iar 29% prefera produsele reutilizate sau reconditionate pentru copiii lor. Dintre cei care evita bunurile de acest tip, 50% sustin ca acestea nu sunt accesibile, iar 20% spun ca le este dificil sa le identifice pe cele cu adevarat durabile.
Studiul Deloitte back-to-school 2022, ajuns la cea de-a 15-a editie, este realizat pe baza unui sondaj derulat in randul a 1.200 de parinti din Statele Unite ale Americii cu copii de scoala.
Foto: pixabay