Angajatii germani, dependenti de amfetamine
aokzile concediuangajatisanatatepericolafectiuni grave
Angajatii germani apeleaza la medicamente puternice, pentru a face fata muncii dificile, iar cei mai afectati sunt tinerii, releva un studiu recent.
Un studiu al companiei de asigurari AOK arata ca, in timp ce consumul de alcool si fumatul reprezinta principalele cauze ale concediului medical, tot mai multi angajati iau medicamente pentru sporirea performantei la locul de munca.
5% dintre cei intervievati de AOK au recunoscut ca apeleaza la asemenea medicamente, in timp ce sunt la munca, pentru a-si imbunatati performantele intelectuale si a rezista in fata stresului profesional. In grupul celor cu varsta sub 30 de ani, procentul este de 12%.
Numarul zilelor de concediu medical ale angajatilor care iau pastile puternice este de patru ori mai mare fata de 2002. Helmut Schroder, care a prezentat studiul la Berlin, a vorbit despre un trend "evident".
Studiul avertizeaza ca dependenta, precum si afectiunile fizice si psihologice cauzate de asemenea stimulente au fost ignorate de tinerii angajati germani.
Dependenta de medicamente are un efect nedorit asupra economiei "locomotivei germane". Uwe Deh de la AOK a spus ca dependenta de alcool si fumat costa economia germana 60,25 miliarde euro in fiecare an.
Alcoolul si fumatul au reprezentat principalele cauze ale zilelor de concediu medical solicitate de angajati, 5,3% dintre ei admitand ca au baut in fiecare zi, in ultima saptamana. Expertii au avertizat asupra pericolelor alcoolului "administrat" zilnic.
Un milion de zile de concediu s-au pierdut in 2012 din cauza angajatilor care au exagerat cu alcoolul, iar aceasta este "doar o parte din realitate", deoarece impactul medicamentelor puternice asupra sanatatii este la fel de periculos, cauzand afectiuni grave.