Guvernul a decis la mijlocul acestei luni sistarea angajarilor in mediul bugetar incepand cu data de 1 iulie, ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din administratia publica urmand sa fie suspendata pana la sfarsitul acestui an. Potrivit oficialilor, aceasta decizie a fost necesara pentru a se diminua unele cheltuieli de functionare ale institutiilor si autoritatilor publice, in vederea asigurarii sursei de finantare a pachetului de masuri pentru mentinerea nivelului de trai al categoriilor vulnerabile si continuare activitatilor economice.
Aflandu-ne deja pe ultima suta de metri, institutiile publice au inceput sa suplimenteze angajarile pentru a nu pierde bugetul de salarii aprobat. Potrivit declaratiilor premierului Nicolae Ciuca, in cazul in care au fost deja demarate proceduri pentru a se face angajari la stat, ele vor continua, chiar daca trec de data de 1 iulie. Dupa aceasta data limita insa, institutiile si autoritatile publice nu mai pot scoate la concurs noi posturi.
Un exemplu in acest sens este chiar Politia Romana, institutie care a scos la concurs nu mai putin de 2.187 de posturi. Potrivit unui comunicat al Sindicatului Europol, tinand cont de deficitul imens de personal cu care se confrunta la aceasta ora, Politia Romana a realizat cu pasi repezi procedura de incadrare cu personal din sursa externa pentru posturile vacante de ofiteri si agenti de politie. Astfel, pentru a reduce deficitul de personal, la nivelul IGPR au fost deja elaborate calendare orientative de concurs pentru incadrare directa organizate pentru ocuparea posturilor de agenti si ofiteri de politie.
Politia Romana desfasoara astfel doua tipuri de concurs pentru ocuparea acestor posturi de specialitate. Concursul cu o singura proba consta in redactarea unei lucrari sau in rezolvarea unui test grila. In functie de atributiile postului scos la concurs, testul scris poate sa cuprinda subiecte prin intermediul carora se solicita candidatului sa analizeze unele situatii specifice ori identificarea de solutii la diverse spete profesionale.
Concursurile cu doua probe sunt formate dintr-o proba practica si o proba scrisa. Proba practica poate consta in demonstrarea unor abilitati precum lucrul cu computerul, utilizarea unor programe informatice, translatia la casca, coordonarea unei echipe, dactilografierea sau interventia intr-o situatie standard. In functie de specificul postului scos la concurs, proba practica poate consta si in evaluarea performantelor fizice.
Un ofiter care nu are o functie de comanda poate avea un salariu de pornire de 4.115 lei, in timp ce salariile unui ofiter cu functie de comanda pot varia intre 6.255 de lei si 11.270 de lei. Salariul unui ofiter de politie cu functie de comanda poate incepe de la 5.187 de lei si poate ajunge pana la 24.668 de lei.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si