Lipsa comenzilor generata de patrunderea pe piata a produselor din import la preturi mai mici, o slaba productivitate sau un management defectuos, multitudinea de taxe si impozite care trebuie achitate, toate acestea duc la imposibilitatea societatilor comerciale de a plati la scadenta datoriile rezultate din propriile declaratii fiscale sau din decizii de impunere ale inspectorilor fiscali si de aici incepe calvarul…
In primul rand, neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale, duce la perceperea de catre organele fiscale, pentru fiecare zi de intarziere, de dobanzi si penalitati de intarziere; nivelul dobanzii este de 0,02% , iar al penalitatii de intarziere de 0,01%.
In al doilea rand, incepand cu prima zi de la depasirea scadentei obligatiilor de plata, contribuabilii care nu si-au achitat de bunavoie obligatiile catre bugetul de stat vor intra in procedura de executare silita, adica intr-o procedura prin care statul, utilizand forta sa coercitiva, il obliga pe debitor sa execute obligatiile fiscale.
Executarea silita incepe prin comunicarea somatiei catre debitor. Comunicarea se face in general prin posta (scrisoare recomandata cu confirmare de primire) sau pe portalul ANAF (prin publicitate).
Avand in vedere numarul mare de retururi primite de la posta din cauze multiple (debitor negasit la sediu, mutat la alta adresa etc), ANAF apeleaza la un instrument de comunicare ,,primitiv’’ si anume la afisarea pe usa contribuabilului (persoana juridica sau fizica) a unei instiintari in care se mentioneaza ca a fost emis actul administrative fiscal pe numele respectivului contribuabil (de exemplu somatia).
In situatia in care contribuabilul/platitorul ori imputernicitul acestuia nu este gasit la domiciliul fiscal, contribuabilul/platitorul ori imputernicitul acestuia este in drept sa se prezinte, in termen de maximum 15 zile de la data afisarii instiintarii, la sediul organului fiscal emitent pentru a i se comunica actul administrativ fiscal. In situatia in care nu se prezinta in acest termen, actul se considera comunicat la implinirea respectivului termen.
Acest mijloc de comunicare va genera numeroase probleme pentru cei care lipsesc temporar de la domiciliu sau au ghinionul de a nu mai gasi acel anunt afisat pe usa, dar cu siguranta organul fiscal va asigura o recuperare mai rapida a creantelor, trecand la executarea silita imediat dupa implinirea termenului de 15 zile de la afisarea instiintarii.
Vom vedea in perioada urmatoare efectele introducerii in Codul de procedura fiscala a acestui procedeu de comunicare, atat din punctul de vedere al incasarilor la ANAF, cat mai ales din perspectiva posibilelor abuzuri ale inspectorilor fiscali in procedura de executare silita.