Americanii vor sa cunoasca numarul exact de fundatii "infiintate" de avocati, contabili, consultanti financiari si manageri de active - pentru contribuabilii americani, releva o scrisoare trimisa de Departamentul de Justitie american catre autoritatile din Liechtenstein; vor urma unele "solicitari formale" catre cei implicati, informeaza autoritatea de peste Ocean.
"Obtinerea acestor documente din Liechtenstein reprezinta un pas foarte important in cadrul investigatiei noastre", care va clarifica "rolurile bancilor si bancherilor din afara Liechtenstein-ului", a precizat Departamentul de Justitie, care asteapta sa primeasca informatiile pana in data de 29 martie, anul curent.
Justitia americana investigheaza cel putin 11 institutii financiare, inclusiv Credit Suisse Group AG si Julius Baer Group, care i-ar fi ajutat pe americani sa isi ascunda banii de IRS (Fiscul din SUA). Informatiile colectate din Liechtenstein vor fi adaugate la cele deja existente, adunate de Fisc de la 38.000 de americani, care au evitat condamnarea printr-un program de amnistie - prin intermediul acestuia, americanii si-au platit taxele (plus penalizarile) si au oferit toate informatiile despre conturile lor din paradisurile fiscale si bancherii implicati in "operatiuni".
Potrivit Bloomberg, Elvetia incearca sa isi "spele" imaginea de paradis fiscal. Astfel, ar putea negocia cu autoritatile americane.
UBS AG, cea mai mare banca din Elvetia, a evitat condamnarea in 2009, dupa ce a platit 780 milioane dolari, recunoscand ca a participat la acte de evaziune fiscala si oferind Fiscului american informatii despre 250 de conturi bancare. Ulterior, banca a furnizat alte 4.450 de conturi. Procurorii americani au precizat ca UBS a administrat active nedeclarate ale clientilor americani in valoare de 20 miliarde dolari.
Wegelin & Co., cea mai veche banca privata din Elvetia, a pledat "vinovata" in fata unei curti de justitii din Manhattan, in luna ianuarie, in fata unor acuzatii de conspiratie, privind administrarea unor active americane nedeclarate in valoare de 1,2 miliarde dolari; banca a deschis conturi nedeclarate pentru cel putin 70 de contribuabili americani, fosti clienti ai UBS. Banca a platit 74 milioane de dolari in urma procesului si a fost inchisa, dupa 272 de ani de activitate.
Incepand cu 2008, procurorii americani au adus in fata justitiei 86 de persoane, pentru evaziune fiscala offshore, inclusiv zeci de bancheri, avocati si consultanti financiari.
Investigatiile Justitiei americane vizeaza fundatiile infiintate incepand cu anul 2007. Beda Singenberger, un consultant financiar elvetian, a infiintat fundatii fantoma in Liechtenstein si corporatii fantoma in Hong Kong si Virgin Islands, pentru a-i "ajuta" pe clienti sa isi fereasca conturile de Fisc; Singenberger, care locuieste in Zurich, a fost acuzat ca ar fi ajutat 60 de americani sa ascunda 184 milioane dolari in conturi secrete offshore.
Liechtensteinische Landesbank AG, cea mai veche banca din Liechtenstein, se afla in colimatoriul Fiscului american. Institutia bancara, cunoscuta si drept LLB, inregistreaza active de 49,9 miliarde franci elvetieni (53 miliarde dolari) (2012).
Liechtenstein a inceput sa aduca lumina asupra secretelor sale bancare dupa ce informatiile furate de la LGT Group, banca detinuta de familia regala a tarii, au fost folosite de Germania in scopul condamnarii unor evazionisti fiscali, in anul 2008.
Fostul CEO al Deutsche Post, Klaus Zumwinkel, a fost condamnat pentru evaziune fiscala la doi ani de inchisoare cu suspendare, plus obligativitatea platii unei amenzi de un milion de euro.
Sub presiunea SUA, Germania, Franta si Liechtenstein au precizat in martie 2009 ca se vor conforma standardelor fiscale impuse de OECD, pentru a nu fi catalogate drept "paradisuri fiscale".