Alocatia pentru copii - 600 de lei pe luna, pana la 18 ani, din 2022: exista o conditie pentru parinti
alocatii 2022alocatii copiibani de la statparinti
Un proiect de lege recent inregistrat la Senat schimba radical conditiile financiare ale familiilor din Romania, care vor sa aduca pe lume mai multi copii.
Alocatia pentru fiecare minor ar putea ajunge la 600 de lei, de la 1 ianuarie 2022, bani de care acesta va beneficia pana la implinirea varstei de 18 ani.
Exista, insa, o conditie, pentru ca nivelul alocatiei sa ajunga la 600 de lei, trebuie ca in familie sa mai fie cel putin un copil minor. In aceasta situatie, parintii vor primi de la stat 1.200 de lei pentru a-si creste copiii. In cazul in care avem 3 copii minori, statul va plati familiilor respective 1.800 de lei.
Te-ar putea interesa si: Legea pensiilor 2022: mai multi bani pentru aproape 2 milioane de romani
Romania se depopuleaza sub ochii nostri. Romanii, cu greu mai dau nastere unui copil, cel mai adesea fiind descurajati de conditiile economice
Masura este adoptata cu scopul de a incuraja
natalitatea in Romania, in conditiile in care, studii demografice recent efectuate, arata ca tara noastra risca mari probleme demografice, in anii urmatori, daca nu se iau acum masuri urgente si eficiente, care sa ii determine pe romani sa aduca pe lume mai multi copii.
In 2020, numarul nascutilor-vii inregistrati la oficiile de stare civila din Romania a fost de 178,6 mii copii, cel mai mic numar de nascuti-vii din 1930 pana in prezent, potrivit Institutului National de Statistica.
Tot anul trecut, rata de fertilitate a scazut fata de anii anteriori la 34 nascuti-vii la 1.000 de femei de varsta fertila (15-49 ani).
"Anul 2020 a fost al 31-lea an in care se inregistreaza un declin demografic, adica al 31-lea an in care numarul mortilor a fost mai mare decat numarul nou-nascutilor.
In ritmul actual, prognozele arata ca in anul 2050 populatia Romaniei ar ajunge la aproximativ 15-16 milioane de locuitori, atat din cauza ratei crescute de decese, cat si din cauza problemei emigrarii populatiei tinere, fapt care conduce la modificarea componentei populatiei pe categorii de varsta, caracterizata printr-un fenomen de imbatranire a populatiei, cu efecte negative asupra economiei tarii.
Astfel, acest declin demografic afecteaza toate sectoarele economiei - PIB, buget, sustenabilitatea fondurilor de pensii, fondurile europene care se aloca in functie de numarul de locuitori etc. Or, avand in vedere nivelul de trai din tara, care se afla la un nivel inferior nivelului de trai din Uniunea Europeana, populatia nu dispune de resursele financiare necesare pentru a putea asigura cresterea si intretinerea unor copii", au declarat sustinatorii acestei initiative legislative.
Conform actualelor prevederi ale Legii nr. 61/1993 stabileste ca incepand cu 1 ianuarie 2022 cuantumul alocatiei este de 600 lei pentru copii cu varsta de pana la 2 ani si, respectiv pana la 3 ani pentru cei cu dizabilitati, pana la implinirea varstei de 18 ani, precum si in cuantum de 300 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani.
Daca noile propuneri vor intra in vigoare, adica vor fi adoptate de Parlament, promulgate de presedintele tarii si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, alocatia va fi de 600 de lei pe luna, pana la 18 ani, in familiile care au cel putin doi copii minori in intretinere.