Ce trebuie sa stie romanii despre campania de vaccinare anti-COVID
strategia de vaccinarevaccin
Autoritatile au prezentat vineri strategia de vaccinare a romanilor impotriva noului coronavirus. Strategia a fost anterior aprobata de CSAT. Romanii vor decide singuri daca se vaccineaza, sau nu, iar vaccinul va fi administrat gratuit, in centre fixe si mobile de pe intreg teritoriul tarii. Campania de vaccinare se va desfasura in trei etape, primii fiind vaccinati angajatii din sistemul sanitar, cei din protectia sociala, apoi persoanele din grupele de risc, cu boli cronice si varste inaintate (peste 65 de ani), iar in final, in cea de-a treia etapa, restul populatiei care isi doreste sa se imunizeze. Important: Autoritatile subliniaza ca, pentru a pune capat pandemiei, avem nevoie de rata de imunizare de cel putin 60-70% din totalul populatiei.
Autoritatile au anuntat ca vor desfasura o campanie de informare publica referitoare la vaccinul anti-coronavirus, astfel incat oamenii sa ia decizia de a se vaccina, sau de a nu se vaccina, in cunostinta de cauza.
De asemenea, toate vaccinurile care vor fi administrate romanilor vor fi autorizate de institutiile europene abilitate, sub cele mai stricte reglementari.
Vaccinarea se va desfasura in trei etape. Primii care vor fi vaccinati vor fi angajatii din domeniul sanitar sau din domeniul social, in etapa a doua vor fi vaccinate persoanele din grupele de risc, iar in etapa a treia, ceilalti cetateni care isi doresc. Fiecare persoana va fi vaccinata de doua ori, la distanta de 21 de zile.
Dupa vaccinare, persoanele vaccinate vor primi un certificat care sa ateste faptul ca au fost imunizate.
Pentru a pune capat pandemiei de coronavirus, avem nevoie de imunizare colectiva prin vaccin, de minimum 60%-70%. Autoritatile au ca obiectiv atingerea acestei rate de imuniazre in sase luni de la inceperea campaniei de vaccinare.
Vaccinul va fi GRATUIT si romanii vor alege daca isi doresc, sau nu, sa se vaccineze!
Vaccinarea se va efectua atat in centre medicale fixe, organizate, spre exemplu, in cadrul spitalelor, dar si in caravane mobile. Vor fi organizate in jur de 800-900 de centre de vaccinare in tara, iar obiectivul e ca, in fiecare centru, sa fie vaccinate in jur de 5.000 de persoane.
Romanii care vor dori sa se vaccineze vor putea sa intre in posesia serului doar pe baza de programare. Oamenii se vor putea programa online, prin intermediul medicului de familie, sau telefonic. Autoritatile vor pune la dispozitia cetatenilor o platforma speciala, unde oamenii se pot programa. De asemenea, se vor putea programa pentru vaccinare si prin intermediul mediului de familie, sau la telefon.