Actiunile guvernului de la Bucuresti au determinat modificarea conditiilor de aderare la UE
ueuniunea europeanaromaniaconditii de aderarestate membre ue
Romania si Ungaria au condus la inasprirea conditiilor de aderare la Uniunea Europeana ale statelor candidate.
In urma recentelor incalcari ale statului de drept din state membre, Stefan Fule, comisarul UE pentru extinere, a declarat ca Bruxelles-ul invata din greselile facute in cadrul procesului de aderare pentru Ungaria si Romania.
"Lectiile invatate din aderarile anterioare subliniaza importanta unei atentii sporite asupra acestor domenii si imbunatatirea calitatii procesului. Noua abordare a negocierilor in domeniul statului de drept introduce necesitatea inregistrarii riguroase a implementarii reformelor ce se va realiza pe intreg parcursul procesului de negociere. Reformele trebuie sa fie adanc inradacinate si sa fie ireversibile", arata un raport al comisiei ce analizeaza politica de extindere a UE.
Comisia Europeana ar putea opri procedurile de aderare in cazul in care gaseste dovezi ca un stat candidat nu indeplineste reformele necesare. CE a adaugat si masuri de control si standarde care vor monitoriza progresele candidatilor.
Ingrijorarile Bruxelles-ului cu privirea la deraierea democratiei si a statului de drept in Romania si Ungaria au fost provocate de actiunile guvernelor de la Bucuresti si Budapesta, dupa ce premierul Romaniei a dat o serie de ordonante care au limitat puterile Curtii Constitutionale, cu scopul de a-l suspenda pe presedintele tarii, timp in care premierul Ungariei a propus o lege controversata privind libertatea presei.
Acestea vor duce la o incetinire a procesului de aderare pentru cele noua state care aspirau pana acum sa intre in UE.
Extinderea a fost cea mai de succes politica UE. Insa poate continua sa fie de succes... daca este credibila...nu este in interesul statelor membre, nu este in interesul statelor candidate sa se alature UE si apoi sa se confrunte cu consecintele nerespectarii pe deplin a standardelor de aderare. Este important sa abordam statul de drept si nu doar prin bifarea unor standarde ci prin progresul realizat", a explicat Stefan Fule.