5 tendinte din piata muncii a viitorului, care vor afecta (inclusiv) companiile si angajatii din Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
5 tendinte din piata muncii a viitorului, care vor afecta (inclusiv) companiile si angajatii din Romania
5 tendinte din piata muncii a viitorului, care vor afecta (inclusiv) companiile si angajatii din Romania
de Ionut Sarbu la 09 Mai. 2018 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
piata munciivechimea in muncaviata profesionalajoburi remote

Intr-o lume care evolueaza intr-un ritm accelerat, vor ramane relevante in piata muncii doar persoanele flexibile, creative si deschise sa invete lucruri noi.

Economia globala, care datorita dezvoltarii tehnologice evolueaza rapid de la un an la altul, va schimba complet dinamica din piata muncii. Intr-un viitor (destul de) apropiat, relatiile dintre companie si angajat nu vor mai semana deloc cu ceea ce erai tu obisnuit. Treptat, formele traditionale de munca vor disparea, iar oamenii vor trebui sa se adapteze din mers.

Pe de-o parte, relevante si atractive pentru angajatori vor ramane persoanele deschise sa invete noi lucruri, sa gandeasca strategic si indeajuns de agil incat sa indeplineasca simultan mai multe functii. Pe de alta, companiile vor trebui sa dea dovada de mai multa flexibilitate si sa inteleaga nevoia crescuta de libertate a angajatilor.
 
Concret, piata muncii va suferi modificari esentiale in urmatorii ani, de la reducerea si eficientizarea programului clasic de lucru, pana la integrarea in munca de zi cu zi a masinariilor inteligente, care vor capata un rol tot mai insemnat in viata profesionala. Uite mai jos cinci tendinte care vor domina piata muncii in urmatorii ani (inclusiv pe cea din Romania), cum te vor afecta ele si cum poti sa te pregatesti din timp pentru „a supravietui”.
 
1. Joburile remote vor castiga tot mai mult teren
 
Tema „munca de acasa vs. munca de la birou” a fost intens dezbatuta in ultimii ani. E clar, noua generatie isi doreste sa lucreze in aceasta forma moderna, in timp ce companiile nu sunt intodeauna convinse ca jobul de tip remote e solutia potrivita. Dar, de-a lungul timpului, numeroase cercetari au aratat ca angajatii care lucreaza la distanta sunt mai performanti si mai productivi decat cei care muncesc in regim zilnic la birou. Spre exemplu, un studiu realizat de un profesor de la Stanford, in anul 2013, concluziona ca persoanele care lucreaza de acasa sunt cu 13% mai productive decat cele care vin zilnic la sediul companiei.
 
In ultimii ani, numerosi angajatori (chiar si din Romania) au testat acest concept si au descoperit ca angajatii sunt intr-adevar mai eficienti daca muncesc de acasa. Dincolo de asta, costurile cu un angajat la distanta sunt considerabil mai mici, cata vreme nu mai trebuie sa-i asiguri acestuia spatiul de lucru. Totusi, unele companii se tem ca oamenii pe care ii platesc sunt mai putin disciplinati si implicati atunci cand nu vin fizic la birou, drept urmare nu se grabesc inca sa implementeze acest sistem. Dar tendinta in acest sens e evidenta peste tot in lume. Se estimeaza ca, pana in 2020, jumatate dintre angajatii de pe planeta vor lucra remote in 50% din timpul lor de lucru. 
 
2. Programul de lucru flexibil, obligatoriu pentru motivarea angajatilor
 
Joburile rigide, care nu permit imbinarea vietii profesionale cu cea privata, si cultura mersului zilnic la serviciu vor disparea incet-incet din piata muncii. Tinerii de azi (si de maine) nu mai sunt dispusi sa accepte programe fixe care ii tin blocati cate opt-zece ore intr-un birou. Acesta este, de altfel, si motivul principal pentru care tot mai multi angajati din corporatii renunta la joburile lor bine platite (dar stresante) si aleg sa lucreze independent, ca freelanceri. In cautarea multumirii de sine, a unei libertati mai mari si a „luxului” de a-si organiza singuri timpul, multi dintre ei sunt dispusi sa faca acest pas chiar cu riscul de a castiga mai putin decat aveau in compania din care au demisionat.
 
Iar viitorul, unul tot mai tehnologizat, va duce la o crestere semnificativa a economiei freelance. Vor aparea tot mai multe platforme prietenoase si aplicatii smart, usor de folosit, care vor facilita munca independenta. Astfel, companiile care vor considera oportun sa-si pastreze angajatii vor fi obligate sa faca eforturi consistente. Programele flexibile, cu zile libere in timpul saptamanii si fara invechitul „opt ore + pauza de masa”, vor deveni prioritati pentru orice firma care vrea sa aiba angajati fericiti, motivati si performanti.
 
3. Colaborarile strict pe proiecte vor inlocui joburile stabile
 
In ultimele decenii, principala caracteristica din piata muncii a fost locul de munca stabil, pe care-l pastrezi timp de ani de zile, poate chiar pana cand iesi la pensie. Insa aceasta tendinta, oricum in scadere dramatica, se va diminua si mai tare in urmatoarea perioada, iar in viitorul nu foarte indepartat e posibil sa dispara de tot. In schimb, se vor inmulti colaborarile pe proiecte punctuale si/ sau perioade determinate. Practic, specialistii din anumite domenii vor fi angajati doar pe proiecte temporare, o miscare avantajoasa din punct de vedere financiar pentru companii. In loc sa plateasca un angajat pe o perioada nedeterminata, firmele vor colabora strict cu oamenii de care au nevoie, pentru cat timp au nevoie.
 
Ce-i drept, Romania e abia in faza incipienta a acestei transformari. Momentan, in cultura noastra exista inca nevoia aceea acuta de siguranta a locului de munca stabil, pe termen lung, fara asumarea niciunui risc. Din punct de vedere psihic, multi romani nu sunt pregatiti sa lucreze pe proiecte, traind cu temerea ca, odata colaborarea incheiata, le va fi greu sa isi gaseasca alte angajamente. Totusi, in urmatorii ani, acest trend va prinde contur si in tara noastra, mai ales ca aceasta forma de munca este mai simplu de cuantificat si de masurat. Atat pentru angajator, cat si pentru angajat.
 
4. Robotii vor deveni o constanta in piata muncii, iar asta va schimba dinamica vietii profesionale
 
Daca in urma cu zeci de ani nimeni nu visa ca vom munci alaturi de roboti creativi, capabili sa indeplineasca sarcini umane, acum stim cu totii ca asta se va intampla, mai devreme sau mai tarziu. Iar faptul ca masinariile inteligente vor prelua o buna parte dintre responsabilitati vine la pachet atat cu aspecte pozitive, cat si cu unele negative. Costurile vor fi reduse la maximum, iar oamenii nu vor mai fi nevoiti sa presteze acele munci monotone si repetitive. In schimb, cei care nu se vor adapta noilor norme, isi vor gasi tot mai greu joburi. Un alt efect negativ va fi disparitia aproape totala a interactiunii umane in timpul serviciului, mai cu seama in cazul celor care vor avea in majoritate colegi de munca roboti.
 
Odata cu aceasta „revolutie” asteptata, angajatorii vor trebui sa acorde si mai multa atentie angajatilor umani. In conditiile in care dinamica vietii profesionale se va modifica radical – spre exemplu, unii oameni vor lucra doar alaturi de roboti, altii ii vor avea subalterni, in timp ce altii vor primi chiar ordine de la masinarii -, companiile vor trebui sa investeasca resurse importante pentru fericirea personalului. Trainingurile permanente, recalificarile periodice sau team-buildingurile creative sunt doar cateva solutii pentru a-i tine „in priza” pe angajatii umani.
 
5. Abilitatile concrete vor conta mai mult decat vechimea in munca
 
CV-urile lungi, plictisitoare si anii de vechime intr-o functie sau alta vor conta tot mai putin in decizia de angajare a unui om. In schimb, angajatorii isi vor indrepta privirile spre competentele practice ale candidatilor, pe ce stiu si pot concret sa faca acestia pentru companie. Astfel, obtinerea unui job bun (sau a unei promovari) va depinde mai degraba de capacitatea potentialului angajat de a demonstra ca poate fi profitabil pentru firma, decat de anii petrecuti efectiv in campul muncii. 
 
Aceasta tendinta va avea un efect pozitiv: va duce la imbunatatirea calitativa a pietei muncii. Persoanele blazate, care nu mai sunt dispuse sa investeasca emotional in dezvoltarea lor personala si profesionala, vor pierde teren in fata celor pro-activi si cu abilitati specifice, care pot fi valorizate in piata.

Sursa foto: www.pexels.com
 
Redactor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Vesti fabuloase la inceput de an, pentru romanii care traiesc si muncesc in strainatate. Ce se intampla cu preturile in Italia, Germania, Spania sau Franta?
Economie

Vesti fabuloase la inceput de an, pentru romanii care traiesc si muncesc in strainatate. Ce se intampla cu preturile in Italia, Germania, Spania sau Franta?

today02 Ian. 2025
Poate ajunge Bitcoin sa valoreze 200 k sau chiar 300 k de dolari in 2025? Analistii merg mai departe: va inlocui aurul fizic!
Economie

Poate ajunge Bitcoin sa valoreze 200 k sau chiar 300 k de dolari in 2025? Analistii merg mai departe: va inlocui aurul fizic!

today02 Ian. 2025
Surpriza in prag de AN NOU pentru toti romanii datori la banci. Mugur Isarescu este Mos Craciun pentru ei!
Financiar-Bancar

Surpriza in prag de AN NOU pentru toti romanii datori la banci. Mugur Isarescu este Mos Craciun pentru ei!

today02 Ian. 2025
Schimbare radicala pentru toti romanii care au card la ING. Banca anunta oficial ce se intampla de acum!
Financiar-Bancar

Schimbare radicala pentru toti romanii care au card la ING. Banca anunta oficial ce se intampla de acum!

today01 Ian. 2025
Comparatie intre tipurile de fundaluri pentru studio: sfaturi si recomandari
Business

Comparatie intre tipurile de fundaluri pentru studio: sfaturi si recomandari

today31 Dec. 2024
De ce nu este bine sa vorbesti despre bani pe 1 ianuarie? Superstitii care aduc succes in afaceri
Afla...

De ce nu este bine sa vorbesti despre bani pe 1 ianuarie? Superstitii care aduc succes in afaceri

today31 Dec. 2024
Anul Nou in jurul lumii: Traditii bizare si obiceiuri culinare pe care nu le-ai fi imaginat
Afla...

Anul Nou in jurul lumii: Traditii bizare si obiceiuri culinare pe care nu le-ai fi imaginat

today31 Dec. 2024
De ce trebuie sa incerci aceste 5 traditii culinare de Anul Nou care iti vor aduce noroc
Reteta zilei

De ce trebuie sa incerci aceste 5 traditii culinare de Anul Nou care iti vor aduce noroc

today31 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Surpriza in prag de AN NOU pentru toti romanii datori la banci. Mugur Isarescu este Mos Craciun pentru ei!
Financiar-Bancar

Surpriza in prag de AN NOU pentru toti romanii datori la banci. Mugur Isarescu este Mos Craciun pentru ei!

today02 Ian. 2025
Schimbare radicala pentru toti romanii care au card la ING. Banca anunta oficial ce se intampla de acum!
Financiar-Bancar

Schimbare radicala pentru toti romanii care au card la ING. Banca anunta oficial ce se intampla de acum!

today01 Ian. 2025
Comparatie intre tipurile de fundaluri pentru studio: sfaturi si recomandari
Business

Comparatie intre tipurile de fundaluri pentru studio: sfaturi si recomandari

today31 Dec. 2024
De ce nu este bine sa vorbesti despre bani pe 1 ianuarie? Superstitii care aduc succes in afaceri
Afla...

De ce nu este bine sa vorbesti despre bani pe 1 ianuarie? Superstitii care aduc succes in afaceri

today31 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x