1 din 10 femei din Romania spera ca sotul sa ii cumpere o masina cadou de 8 martie
8 martie 2025ziua femeiicadou 8 martie
Un studiu recent al Raiffeisen Bank reflecta asteptarile pe care le au femeile cu ocazia zilei de 8 martie si ne arata cat de multe dintre ele sarbatoresc aceasta zi si mai ales in ce fel.
Ei bine, sa incepem cu inceputul. Doamnele au aspiratii mari cu prilejul zilei lor. Atunci cand sunt intrebate ce cadou si-ar dori de 8 martie, multe femei aleg experientele si momentele de relaxare – o vacanta sau o excursie sunt in topul preferintelor, urmate de flori si bijuterii. 1 din 10 femei isi doreste o masina drept cadou ideal.
Cele mai multe femei isi vor sarbatori ziua alaturi de familie
Pentru 6 din 10 femei, aceasta zi este una dedicata familiei, iar cele care nu se afla intr-o relatie aleg sa petreaca timpul cu familia extinsa sau cu prietenele. Doar 4% dintre femei sarbatoresc singure, iar 3% nu sarbatoresc deloc, procentul ajungand la 8% in mediul rural.
90% dintre femeile intervievate cred ca este important sa aiba un plan financiar pentru viitor.
In viata de zi cu zi, gestionarea finantelor este un aspect important pentru femeile din Romania. Cheltuielile pentru nevoile de baza din gospodarie reprezinta 65% din totalul cheltuielilor, astfel incat femeile aloca maxim 15% din buget pentru ingrijirea personala, divertisment sau dezvoltarea personala, releva studiul Raiffeisen. Principalele destinatii ale cheltuielilor unei gospodarii sunt produsele de larg consum (20%) si locuinta (18%).
In ciuda acestor prioritati, 6 din 10 femei reusesc sa economiseasca 20% din veniturile proprii, iar 20% nu pun deloc bani deoparte, principalul motiv fiind lipsa resurselor financiare. Plata ratelor este un alt factor important pentru 36% dintre femei, in timp ce 10% declara ca nu economisesc din lipsa de incredere si din cauza lipsei de educatie financiara.
In acelasi timp, 90% dintre femeile intervievate mentioneaza ca este important sa aiba un plan financiar pentru viitor.
”Este remarcabil procentul ridicat de femei care constientizeaza importanta planificarii financiare, instrument ce poate contribui la stabilitatea financiara personala si a familiei lor, precum si la atingerea altor obiective importante.
Cand ai claritate asupra finantelor tale personale pe termen mai lung, prin construirea unui plan financiar, atunci privesti cu incredere in viitor - esti mai increzator ca ai sanse sa iti atingi obiectivele si ca esti pregatit pentru eventuale situatii neprevazute.
Inceput din timp si adaptat bugetului disponibil, un astfel de plan reprezinta o resursa valoroasa pentru un viitor mai sigur si poate reduce distanta dintre “doar” aspiratii si ”chiar” realizarea obiectivelor financiare.
Ce am mai observat, in peste 20 de ani de lucru cu clientii pe subiectul administrarii veniturilor sau economiilor personale, este ca femeile sunt foarte disciplinate atunci cand isi seteaza un obiectiv financiar si incep primii pasi in procesul de economisire si/sau investitie pentru atingerea respectivului obiectiv. Iar disciplina este al doilea pas esential in succesul planificarii financiare.
Primul pas este sa incepi chiar acum si sa nu amani pentru maine! Nu conteaza daca incepi cu pasi mici, medii sau mari, important este sa incepi. Pentru ca planificarea financiara chiar este la indemana oricui. Iar timpul este aliatul nostru, daca incepem azi!”, declara Andra Ion, Director Planificare Financiara Personala, Raiffeisen Bank Romania.
Comportament de economisire si investitii
Studiul arata ca, pentru 7 din 10 femei, lipsa resurselor este principala piedica in calea economisirii, iar reprezentantele Gen Z cred ca lipsa educatiei financiare le limiteaza posibilitatile de economisire.
Pentru femei, cele mai populare instrumente de economisire sunt pensiile private Pilonul II, depozitele bancare si asigurarile de viata. Alte instrumente financiare la care apeleaza acestea sunt pensiile Pilon III, fondurile de investitii, titlurile de stat.
Studiul evidentiaza o reticenta generala fata de produsele cu grad ridicat de risc, majoritatea femeilor preferand optiuni cu risc foarte scazut ori evitand complet produsele financiare riscante. Femeile cu venituri mai mari si educatie superioara utilizeaza, in medie, doua produse de economisire, in timp ce 5 din 10 femei refuza produsele cu risc ridicat.
Un viitor mai sigur incepe cu pasi mici si decizii inspirate
Fie ca este vorba despre gestionarea cheltuielilor zilnice, pregatirea pentru evenimente importante sau siguranta in momentul pensionarii, femeile din Romania cauta solutii care sa le ofere stabilitate si independenta. Planificarea financiara, fie ca incepe cu pasi mici (un cont de economii, un fond de urgenta), fie cu un plan de investitii, le poate ajuta sa-si transforme dorintele in realitate.
Studiul Raiffeisen Bank Romania, in colaborare cu Appinio, de tip CAWI, a fost realizat pe un esantion reprezentativ la nivel national, alcatuit din 600 de femei, cu studii medii si superioare si cu o medie de venit de aproximativ 4.500 lei pe luna. Cercetarea a fost realizata in perioada februarie – martie 2025.
Acesta este al treilea studiu din seria DESPRE BANI 1:1, pe care Raiffeisen Bank o va realiza lunar pe subiecte care tin de comportamentul financiar al romanilor si impactul banilor asupra deciziilor de zi cu zi.
Sursa foto: freepik.com