WWF Romania si-a propus eliminarea plasticului din Delta Dunarii
zero plastic deltapatrula zero plasticproiecte wwf romaniareciclare plasticecologie romania
WWF Romania a lansat proiectul "Zero plastic in Delta Dunarii". Actiunile vizeaza stabilirea unor masuri integrate de management al deseurilor din plastic din Delta si implicarea comunitatilor locale in colectarea responsabila si reciclarea acestor deseuri. Proiectul se defasoara in cadrul programului Lidl "Cu apele curate".
Proiectul Zero plastic in Delta Dunarii a inceput, pe 5 februarie, la Tulcea, printr-un workshop cu autoritatile locale si de mediu si operatorii serviciilor de colectare a deseurilor din zona Deltei Dunarii.
Evenimentul a urmarit prezentarea cadrului legislativ cu modificarile acestuia si identificarea problemelor privind managementul deseurilor din plastic din Delta Dunarii, cu accent pe problemele comunitatilor locale in acest domeniu si pe stabilirea unor directii de actiune.
Concluzia unanima a fost ca plasticul pluteste in deriva pe canalele Dunarii. De la reprezentantii societatii civile pana la cei ai administratiilor locale, insitutiilor de mediu si ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), toti au fost de acord ca se simte nevoia organizarii unor campanii de constientizare in comunitatile locale, a crearii de locuri speciale de depozitare in puncte cheie in Delta Dunarii si, nu in ultimul rand, a aplicarii de amenzi atunci cand este cazul.
Proiectul Zero plastic in Delta Dunarii vizeaza autoritatile locale din Delta Dunarii, reprezentantii institutiilor centrale din domeniul protectiei mediului, ONG-urile si operatorii din turism din zona. Proiectul isi propune sa contribuie la combaterea si prevenirea poluarii cu plastic in Delta Dunarii.
Proiectul are si o componenta de implicare a comunitatilor locale, prin crearea Patrulei Zero Plastic (powered by Lidl), care va colecta, intre lunile iunie-septembrie 2020, deseurile din plastic de pe canalele Deltei Dunarii si le va depune in tarcurile de PET special amenajate la Tulcea, Mahmudia, Sulina, Sfantu Gheorghe.
Voluntarii Patrulei Zero Plastic vor contribui si la monitorizarea cantitatii de plastic prezente in acest areal.
In acelasi timp, se testeaza posibilitatea prelevarii de probe din natura (bentos, tesuturi etc.) pentru identificarea microplasticului din elemente ale ecosistemelor (masa apei, sedimente etc.).
Simultan, in toate localitatile din proiect, se va desfasura campania educationala „Impactul plasticului in natura”, care consta in activitati de comunicare si promovare a reciclarii pentru localnici.
De asemenea, hotelurile si pensiunile din zona vor fi ghidate si implicate in reciclarea acestor deseuri, in paralel cu activitati de comunicare pentru turisti despre impactul plasticului asupra mediului inconjurator si a apelor in special, si despre modalitati de reciclare/ refolosire/ reducere a ambalajelor din plastic.
Campania de mobilizare pentru operatorii din turism se va concretiza intr-un concurs care premiaza "Pensiunea cu cea mai redusa amprenta ecologica".