Povestea calatoriei goeletei Speranta - de la visul scriitorului Radu Tudoran la serialul TV Toate panzele sus! - in memoriam Mircea Muresan
Scriitorul Radu Tudoran (1910-1992) a publicat romanul "Toate panzele sus!" in anul 1954. Radu Tudoran (numele real Nicolae Bogza) era un impatimit al calatoriilor pe mare si, in anii 40 ai secolului XX, visa sa-si construiasca o goeleta la bordul careia sa plece intr-o calatorie in jurul lumii. A strans cu greu bani si s-a apucat de treaba, dar nu s-a putut misca destul de repede, astfel ca anul 1947 l-a prins cu goeleta neterminata si, din pricina ei, era sa ajunga si la inchisoare, dupa "moda" vremii.
Cum-necum, a scapat de inchisoare si, dupa cele 6 carti (nuvele si romane) care i-au aparut pana la sovietizarea Romaniei, i s-a interzis sa mai publice.
Dupa succesul inregistrat cu splendidul roman de dragoste "Fiul risipitor" (1947), Radu Tudoran a fost lasat uitarii. Asta spre deosebire de fratele sau, Geo Bogza, care a stiut cum sa se strecoare printre temele impuse de realismul socialist.
Interdictia de a publica i-a fost retrasa dupa cativa ani, astfel incat, in 1954, lui Radu Tudoran i-a aparut, la editura Tineretului, romanul "Toate panzele sus!".
Autorul a scris cartea pentru sine insusi, pentru a-si implini, astfel, fie si in domeniul fictiunii, visul de a calatori in jurul lumii la bordul unei goelete. Pe care a botezat-o "Speranta".
Romanul s-a bucurat de un succes urias si a avut, doar pana in 1980, nu mai putin de opt reeditari, in tiraje impresionante.
Pe la jumatatea anilor 1970, Televiziunea Romana a luat decizia de a realiza un serial pornind de la povestea din romanul lui Tudoran.
Filmarile au avut loc in anii 1975 si 1976, iar cele 12 episoane ale serialului au fost difuzate in perioada 13 martie 1977 - 29 mai 1977.
Goeleta "Speranta" a fost construita special pentru filmari, pornind de la structura unui pescador, iar echipajul actoricesc a fost format din Ion Besoiu (capitanul Anton Lupan), Ilarion Ciobanu (Gherasim), Sebastian Papaiani (Ieremia) si Jean Constantin (Ismail), care au jucat sub indrumarea regizorului Mircea Muresan.
Personajele din fictiunea lui Radu Tudoran sunt inca vii in memoria celor care au citit romanul si au vazut serialul. Actorii care au dat viata acelor personaje memorabile s-au dus, insa, unul cate unul.
Asa cum o cere codul de onoare al marinariei, ultimul a plecat capitanul Lupan - Ion Besoiu, in 2017.
Inaintea sa s-au dus ursuzul Gherasim - Ilarion Ciobanu, in 2008, simpaticul Ismail - Jean Constantin, in 2010, junele si necugetatul Ieremia - Sebastian Papaiani, in 2016.
Goeleta "Speranta" a mai jucat in cateva filme (sub alte nume, fireste) apoi a fost "eutanasiata" si data la fier vechi, in 1983.
Mircea Muresan (n. 1928), capitanul din spatele camerei de filmat, a plecat si el vineri, 24 aprilie.
Ne-a mai lasat, in afara de "Toate panzele sus!", "Rascoala" (1965), "Baltagul" (1969), "Portile albastre ale orasului" (1974), "Ion. Blestemul pamantului, blestemul iubirii" (1978) si inca multe alte filme.