Camara pentru situatii de urgenta
alerta coronavirusepidemie coronaviruscarantina italiapandemie coronavirussituatii urgentamasuri situatii urgenta
Sfarsitul anului trecut aducea inceputul infectiilor cu nou denumitul Covid 19, un coronavirus depistat in orasul chinezesc Wuhan, unde locuiesc vreo 11 milioane de suflete. In ciuda masurilor drastice luate, raspandirea virusului nu a putut fi impiedicata.
Oricat de mult ar fi incercat autoritatile chineze si cele internationale, globalizarea si turismul international nu au fost de natura sa le ajute, dimpotriva. Astfel, in China, epidemia de coronavirus a facut 2.442 de victime, iar numarul total de infectari se aproapie de 77.000, in China continentala.
In zonele focarelor, autoritatile italiene au inchis localurile publice, au anulat activitatile sportive (inlcusiv trei partide din celebra Serie A) sau recreative, au suspendat cursurile scolare si au emis alerte pentru urgenta sanitara care ii sfatuiesc pe cetateni sa ramana in case.
In aceste conditii, televiziunile au prezentat imagini cu rafturile goale ale magazinelor, intrucat, ca si in China, oamenii si-au facut provizii.
Indiferent de tara, indiferent daca epidemia de coronavirus se va transforma in pandemie de coronavirus sau nu, pentru a evita panica si aglomeratia si pentru a avea, efectiv, posibilitatea de a trai mai multe zile sau chiar saptamani fara a iesi din casa, ar fi de recomandat existenta in permanenta a unui stoc cu cele necesare.
De ani de zile, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta isi raceste gura spunandu-ne sa pregatim un rucsac sau mai multe (in functie de numarul de membri ai familiei), in care sa avem cele necesare in caz de cutremur.
Dar un astfel de rucsac si o rezerva de alimente pot fi idei bune nu numai pentru a scapa de efectele unui cutremur, ci pentru orice nenorocire, care presupune ramanerea la domiciliu in caz ca situatia de urgenta cere aceasta masura sau autoritatile chiar o impun.
Fara nicio panica, rezerva individuala, familiala trebuie constituita din timp si trebuie sa cuprinda obiecte care asigura traiul sau supravietuirea timp cat mai indelungat.
In rezerva, trebuie sa intre apa imbuteliata, cafea, ceai, alimente usoare, neperisabile sau greu perisabile, cum ar fi biscuiti, pesmeti, paste, orez, nuci, seminte, batoane energizante, conserve de legume si fructe, fructe uscate, lapte UHT.
In "meniu", pot fi incluse si mancaruri special ambalate pentru camping sau supravietuire in conditii extreme pe munte. Unele magazine care vand articole de drumetii montane sau escalada au astfel de hrana, unele tipuri chiar cu autoincalzire.
Sunt disponibile si mancaruri gata preparate si liofilizate (metoda de conservare imprumutata chiar din lumea medicala, care presupune evaporarea in vid a apei, dupa procesul de congelare), de la omleta, pana la peste si pilaf.
Este bine de stiut ca liofilizarea elimina nevoia utilizarii conservantilor si aditivilor si asigura pastrarea a cel putin 90% din nutrientii din ingredientele folosite la prepararea hranei.
In termeni nominali, toate acestea pot fi considerate foarte scumpe, insa, efectiv, asigura supravietuirea si pot fi pastrate fara sa se altereze, chiar si sapte ani.
In afara de asta, costul lor poate fi amortizat, de exemplu,
nemaiaruncand mancarea obisnuita, stiut fiind ca, in fiecare an, fiecare dintre noi ducem la tomberon zeci de tone de alimente pentru care am muncit.
De asemenea, se recomanda realizarea de stocuri de articole de igiena personala (sapun, paste si periute de dinti, detergenti, hartie igienica -
de remarcat criza din Hong Kong), precum si de medicamente de prima necesitate si de medicamente de administrat in mod regulat eventualilor bolnavi cronici din familie.
Fara a ne panica, luand aceste masuri simple, in caz de Doamne fereste, ne ajutam singuri si, in acelasi timp, ajutam si autoritatile sa se ocupe de cazurile cu adevarat urgente si grave.
Foto: pexels.com