Aarhus si Pafos - capitale culturale europene in 2017
capitale culturaleaarhuspafosvacantaciprudanamerca
Incepand cu 1 ianuarie 2017, orasele Aarhus (Danemarca) si Pafos (Cipru) sunt noile capitale culturale europene. Lansarea oficiala a programelor de activitati va avea loc in 21 si 28 ianuarie, la Aarhus si, respectiv, Pafos.
Comisarul european pentru educatie, cultura, tineret si sport, Tibor Navracsics, a declarat: "Titlul de Capitala culturala europeana este o ocazie unica de a aduce impreuna comunitatile prin cultura si de a stimula crearea unor parteneriate locale, europene si internationale solide pentru viitor. Urez celor doua orase, Aarhus si Pafos, mult succes in anul care vine."
Ambele orase au prezentat programe care pun in evidenta secole de cultura, utilizand, in acelasi timp, modalitati artistice diferite pentru a aborda problemele socio-economice cu care se confrunta Europa astazi.
Tema centrala pentru Aarhus 2017 este "regandirea". Orasul danez va ilustra modul in care artele, cultura si sectorul creativ ne pot ajuta sa ne regandim si sa ne modelam comportamentele sociale, urbane, culturale si economice de baza, pentru a gasi solutii noi la problemele comune.
Evenimentele culturale care vor fi gazduite de Pafos in 2017 vor gravita in jurul conceputului de "Pod intre continente, punte intre culturi". Ca prim oras cipriot gazda a acestui program, el isi va pune in evidenta experientele multiculturale si proximitatea geografica atat cu Orientul Mijlociu, cat si cu nordul Africii, pentru a consolida relatiile dintre tari si culturi.
Context
Initiat in 1985 de ministrul grec al culturii de atunci, Melina Mercouri, programul "Capitale culturale europene" este una dintre cele mai cunoscute initiative din acest domeniu din Europa. Orasele sunt alese pe baza unor programe culturale care trebuie sa aiba o dimensiune puternic europeana, sa stimuleze participarea si implicarea activa a locuitorilor si sa contribuie la dezvoltarea pe termen lung a orasului. Acest titlu este, de asemenea, o ocazie excelenta pentru orase de a-si schimba imaginea, de a-si marca pozitia pe harta lumii, de a atrage mai multi turisti si de a-si regandi propria dezvoltare prin cultura.
In 2016, orasele Wrocław (Polonia) si San Sebastian (Spania) au fost capitale culturale europene. Dupa Aarhus si Pafos in 2017, vor urma Valletta (Malta) si Leeuwarden (Olanda) in 2018, Plovdiv (Bulgaria) si Matera (Italia) in 2019 si Rijeka (Croatia) si Galway (Irlanda) in 2020. Timisoara (Romania), Elefsina (Grecia) si Novi Sad (Serbia, tara candidata) au fost recomandate recent pentru titlul de Capitala culturala europeana 2021 si sunt in asteptarea nominalizarii oficiale.
Sursa: Comsia Europeana
Foto: pixabay.com
Economist
Experienta: 5 ani de activitate in management si marketing