Studiu: apa de gura cu alcool poate fi nociva pentru sanatatea orala
apa de gurasanatate oralacat de sanatoasa este apa de guraapa de gura cu alcool
Apa de gura a devenit un produs obisnuit in rutina zilnica de ingrijire orala, alaturi de periuta si pasta de dinti, precum si ata dentara.
Cu toate acestea, un nou studiu arata ca anumite tipuri de apa de gura pot fi mai daunatoare decat benefice. Studiul s-a concentrat pe Listerine Cool Mint, o apa de gura foarte populara.
Apa de gura cu alcool: mai mult rau decat bine
Exista doua tipuri principale de apa de gura: cu alcool si fara alcool. Cercetatorii de la Institutul de Medicina Tropicala din Anvers, Belgia, au descoperit ca apa de gura cu alcool poate face mai mult rau decat bine. Studiul lor, publicat in Journal of Medical Microbiology, a analizat efectele Listerine Cool Mint asupra
sanatatii orale.
Studiul a inclus 59 de barbati impartiti in doua grupuri. Un grup a folosit Listerine Cool Mint zilnic timp de trei luni, iar celalalt grup a primit un placebo. Rezultatele au aratat ca cei care au folosit apa de gura cu alcool au avut o crestere a bacteriilor daunatoare, cum ar fi Fusobacterium nucleatum si Streptococcus anginosus.
Cercetatorii au explicat ca apa de gura cu alcool este conceputa pentru a ucide bacteriile care cauzeaza respiratia urat mirositoare, dar in acest proces, omoara si bacteriile bune din gura. Acest lucru poate perturba echilibrul natural al bacteriilor benefice, care protejeaza impotriva infectiilor.
Consultati medicul stomatolog
Desi studiul a fost facut pe un numar mic de persoane, rezultatele sunt ingrijoratoare. Alte studii sunt necesare pentru a intelege mai bine efectele pe termen lung ale apei de gura cu alcool.
Un studiu in vitro din 2019 a sugerat ca Fusobacterium nucleatum, o bacterie care poate creste din cauza utilizarii apei de gura cu alcool, ar putea fi legata de un risc mai mare de cancer colorectal. Desi studiul nu a fost facut pe oameni, este un punct de pornire pentru cercetari viitoare.
Pentru anumite probleme, cum ar fi infectiile bucale, apa de gura poate fi utila pe termen scurt, dar ar trebui folosita doar la recomandarea medicului stomatolog. In general, daca nu exista indicatii medicale, nu este necesar sa folositi zilnic apa de gura.
Profesorul Christopher Kenyon, unul dintre autorii studiului, subliniaza importanta protejarii microbiomului oral. „Microbiomul te protejeaza de infectii si ofera multe alte beneficii. Ai grija de el si nu folosi apa de gura cu alcool decat daca medicul iti recomanda acest lucru”, a spus el.
In concluzie, desi apa de gura poate fi utila in anumite situatii, utilizarea zilnica a produselor care contin alcool poate face mai mult rau decat bine. Consultati intotdeauna medicul stomatolog inainte de a adauga apa de gura in rutina zilnica de igiena orala.
Sursa foto: freepik.com