Statul va plati o parte din costurile tratamentelor in strainatate
casmbbaniasistenta medicalacard european de sanatatelege
Parlamentul European a adoptat luna trecuta o directiva care prevede ca pacientii au dreptul de a beneficia de asistenta medicala in oricare alt stat membru al Uniunii Europene (UE). Astfel, sunt clarificate regulile privind rambursarea cheltuielilor, precum si situatiile pentru care este necesara o autorizare prealabila.
Noile reguli prevad ca toti cetatenii statelor UE pot beneficia de rambursarea costurilor legate de asistenta medicala transfrontaliera, daca tipul de tratament sau costurile acestuia se regasesc printre prestatiile prevazute de lege la care are dreptul persoana asigurata in statul membru de afiliere.
Autoritatile pot solicita ca pacientii sa obtina o autorizare prealabila pentru tratamentele care necesita internare sau asistenta specializata. La insistenta deputatilor europeni, orice refuz al acestei autorizari prealabile va trebui sa fie justificat in baza unor criterii si conditii specifice, care includ si mentionarea riscurilor pentru pacient sau publicul larg.
De asemenea, fiecare stat trebuie sa stabileasca un punct national de contact pentru a furniza informatii pacientilor, care doresc sa beneficieze de tratament in afara tarii. Asistenta medicala in strainatate poate fi o solutie mai ales pentru pacientii inscrisi pe liste de asteptare lungi sau pentru cei care au nevoie de asistenta specializata.
Noua legislatie va duce la o schimbare de mentalitate in Romania, deoarece pacientii vor putea sa-si aleaga tara in care vor sa se trateze. Si vor duce cu ei o parte din fondurile destinate spitalelor.
Dupa intrarea in vigoare a directivei, statele membre vor avea la dispozitie 30 de luni pentru a face modificarile necesare in legislatia nationala.
Sumele decontate variaza de la un judet la altul si de la un tip de spital la altul. De exemplu, in judetul Timis, suma decontata de casa judeteana pentru spitalul municipal este de 1.500 de lei/caz rezolvat, iar in judetul Vaslui, la spitalul municipal, s-au decontat anul trecut 1.498,5 lei/caz externat.
In Bucuresti, casa de asigurari a a emis anul trecut 121 de formulare E112, in special pentru Austria, Germania, Franta si Italia. "Suma totala platita in 2010 pentru asiguratii tratati peste hotare a fost de 2,89 milioane de lei", a declarat Lidia Comaroni, sef serviciu relatii publice al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, citata de Capital.
Cea mai mare parte a costurilor implicate de un tratament in strainatate vor trebui acoperite de pacient. Ca sa se trateze la faimosul spital vienez AKH (unde au fost internati Traian Basescu, mitropolitul Bartolomeu Anania, Monica Iacob-Ridzi, Teo Trandafir, Serban Huidu), un cetatean strain trebuie sa plateasca 1.167 de euro pe zi, plus 58 de euro suplimentar pentru o rezerva.
Cardul european de sanatate
Procedurile privind cardul european pentru asigurari de sanatate vor continua sa se aplice pentru cetatenii care au nevoie de tratament de urgenta atunci cand viziteaza un alt stat membru. Cardul asigura cetatenilor din statele membre ale UE acces la serviciile medicale, in cursul vizitelor temporare in strainatate. In aceste conditii, romanii pot beneficia de serviciile medicale din sectorul public (furnizate de un medic, o farmacie, un spital sau un centru de servicii medicale) la acelasi nivel cu cetatenii tarii vizitate.
Daca trebuie achitata vreo suma de bani, aceasta va fi decontata fie pe loc, fie la intoarcerea acasa. Mai trebuie spus ca acest card nu acopera decat urgentele medicale si nici cheltuielile efectuate cu furnizorii de servicii medicale din sectorul privat.
Pentru obtinerea cardului european de asigurari de sanatate, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a conceput un formular care, odata completat, trebuie depus la sediul caselor teritoriale. Formularul include si o declaratie pe propria raspundere ccare sa certifice faptul ca nu se intentioneaza utilizarea acestui card pentru deplasari care au ca scop beneficierea de tratament medical.