Scorul APGAR primit de copii la nastere arata riscul de dezvoltare a ADHD
copiibebelusiscor apgaradhdparintisarcina
Concluziile unui nou studiu publicat in Journal of Pediatrics sustin faptul ca nota mica primita de bebelusi in primele 5 minute de viata este o indicatie a riscului de a dezvolta mai tarziu ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, tulburare cu deficit de atentie si hiperactivitate).
Scorul APGAR (Activity - activitatea, tonusul muscular, Pulse - pulsul, frecventa cardiaca, Grimace - grimasa, reactivitatea la stimuli, Appearance - aspectul pielii, Respiration - respiratia)ii este acordat copilului imediat dupa nastere de catre medicul neonatolog.
Un scor APGAR de 7 sau mai mare este considerat normal, notele 9 si 10 indicand ca bebelusul este in cea mai buna stare posibila.
Copiii cu un scor APGAR de 5 sau 6 prezinta un risc cu 63% mai mare de a dezvolta ADHAD, in comparatie cu categoria mai sus amintita. Riscul creste la peste 75% in cazul celor evaluati in plaja 1-4.
Prin urmare, studiul, efectuat pe 980.000 de copii danezi, releva ca, pe masura ce scorurile APGAR sunt mai mici, bebelusii sunt mai expusi riscului de a manifesta simptome ADHD.
Implicatiile reale ale studiului sunt inca neclare. Si asta deoarece un scor mic poate sa reflecte si stresul din timpul sarcinii sau a nasterii (ca, de exemplu, o scadere a alimentarii cu oxigen).
ADHD este, in acelasi timp, corelat si cu nasterile premature. Valoarea predictiva insa este destul de scazuta, astfel incat parintii nu pot fi avertizati de riscul de ADHD.
Cercetari efectuate pe populatii mai mari ar putea permite studierea unor combinatii de factori, de exemplu aceea formata scorul APGAR scazut, alaturi de incidenta cazurilor de ADHD in randul rudelor apropiate.