Sars-CoV2 a suferit mutatii. Cat de periculoasa e noua tulpina?
mutatii sars cov 2noua tulpina coronaviruscovid 19pandemieepidemie
Pandemia de coronavirus, desi o credeam ca si incheiata, in sperantele vaccinurilor aparute recent pe piata, e posibil sa ne aduca provocari si mai mari decat ne-am fi asteptat. Autoritatile sanitare din UK, impreuna cu premierul britanic Boris Johnson au anuntat descoperirea unei noi tulpine a Sars-CoV2.
Oficialii din domeniul sanatatii din Marea Britanie au identificat mai intai noua varianta, pe care oamenii de stiinta britanici au numit-o „VUI - 202012/01”, la jumatatea lunii septembrie , a declarat duminica pentru BBC Maria Van Kerkhove, conducatorul tehnic Covid-19 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii .
Noua tulpina a virusului e cu 70% mai contagioasa
Noua tulpina se raspandeste mult mai usor, deci e mult mai contagioasa, spune Boris Johnson.
"Se pare ca se raspandeste mai usor si poate fi cu pana la 70% mai transmisibil decat tulpina anterioara'', a spus premierul britanic despre nouta tulpina a Sars-CoV2.
Alaturi de Marea Britanie, aceeasi mutatie a virusului Covid-19 a fost detectata si in Olanda, Danemarca si Australia, a declarat OMS pentru BBC.
Noua tulpina - rezistenta la vaccin?
''Nu exista dovezi care sa sugereze ca noua varianta reactioneaza diferit la vaccinuri'', mai noteaza
BBC.
Dar faptul ca nu exista dovezi nu inseamna ca ele nu ar putea fi descoperite, in timp. Din acest motiv, aparitia noii tulpini a pus pe jar statele lumii.
''Presupunerea noastra de lucru din partea tuturor oamenilor de stiinta este ca raspunsul la vaccin ar trebui sa fie adecvat pentru acest virus", a declarat sambata Sir Patrick Vallance, consilierul stiintific sef al guvernului britanic.
Dzvoltarea acestei noi tulpini ''va inrautati lucrurile mult”
Directorul medical al Angliei, Prof. Chris Whitty, a declarat ca dezvoltarea acestei noi tulpini ''va inrautati lucrurile mult”.
El a spus, totusi, ca exista ''lucruri cu adevarat optimiste daca te uiti, odata ce vom scoate vaccinul, presupunand ca vaccinul functioneaza impotriva acestui lucru - care in acest moment este presupunerea de lucru”.
De asemenea, Prof. Whitty a mai spus ca nu exista dovezi pana acum care sa sugereze ca noua tulpina este mai puternica in ceea ce priveste boala severa sau fatalitatea.
Vaccin sezonier pentru coronavirus?
Simon Clarke, profesor asociat in microbiologie celulara la Universitatea din Reading din Marea Britanie, pentru NBC News, lanseaza o ipoteza: In cazul in care coronavirusul ar fi capabil sa sufere mutatii in continuare, o solutie ar fi dezvoltarea de vaccinuri sezoniere, la fel ca cele impotriva virusului gripal obisnuit, care sa tina pasul cu mutatiile agentului patogen.
Mutatiile apar ca urmare a raspandirii virusului. Daca tinem raspandirea sub control, scad sansele ca virusul sa dezvolte mutatii
''Cu cat acest virus se raspandeste mai mult, cu atat are mai multe oportunitati de a se schimba, asa ca trebuie sa facem tot ce putem chiar acum pentru a preveni raspandirea. Minimizarea acestei raspandiri va reduce sansele ca aceasta sa se schimbe ”, a declarat duminica pentru BBC Maria Van Kerkhove, conducatorul tehnic Covid-19 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
In aceste conditii, statele europene au inceput deja sa inaspreasca restrictiile: Mjoritatea tarilor europene au suspendat zborurile si calatoriile din UK, pe diferite perioade de timp. Multe state insa asteapta o decizie coordonata la nivelul UE, care ar putea veni luni, deoarece liderii europeni sunt convocati luni dimineata la sedinta, de Consiliul UE.
Sursa foto: pexels.com