Roboti vii din celule umane - regenerare celulara: O inovatie in medicina moderna
medicinacelule stemcelule umanexenobotiroboti viisanatateregenerare celularaantrobotiroboti medicinali
O echipa de cercetatori de la Universitatea Tufts si Institutul Wyss al Universitatii Harvard a dezvoltat un nou tip de roboti vii, numiti "antroboti", care sunt creati din celule umane si care se misca autonom intr-un vas de laborator.
Antrobotii provin dintr-o cercetare anterioara in care aceeasi echipa de cercetatori a creat primii roboti vii, numiti xenoboti, din celule stem obtinute din embrioni de broasca africana cu gheare (Xenopus laevis). Spre deosebire de xenoboti, care sunt creati din celule embrionare de la amfibieni, antrobotii sunt creati din celule umane adulte, provenite din trahee de la donatori anonimi.
Caracteristicile celulelor traheale si miscarea antrobotilor
Celulele traheale au fost alese pentru a crea antroboti datorita faptului ca sunt usor de obtinut, mai ales in contextul studiului Covid-19 si a bolilor pulmonare. Aceste celule sunt acoperite de cili, prelungiri asemanatoare unor fire de par care se misca inainte si inapoi, ajutand celulele sa impinga particule mici care ajung pe caile de acces ale aerului catre plamani. Cilii sunt folositi pentru a permite miscarea antrobotilor, functionand asemenea vaslelor unei barci.
Diversitatea formelor si miscarilor antrobotilor
Antrobotii sunt unici in ceea ce priveste forma si miscarea lor. Unii au forme sferice si sunt complet acoperiti cu cili, in timp ce altii arata mai degraba ca o minge de fotbal american si sunt acoperiti doar partial de cili. Miscarea lor este, de asemenea, variata: unii se misca in linie dreapta, altii in cercuri, iar altii tremura pe loc.
Aplicatii posibile in medicina si regenerare celulara
Desi cercetarea este inca la inceput, oamenii de stiinta spera sa descopere daca antrobotii pot fi utilizati in domeniul medical. Intr-un experiment, antrobotii au fost testati pentru a vedea daca pot stimula refacerea neuronilor deteriorati intr-un vas de laborator. Rezultatele au aratat ca antrobotii au incurajat refacerea zonelor deteriorate ale neuronilor, desi mecanismul de vindecare nu este inca inteles in totalitate.
Aspecte etice si de siguranta in utilizarea antrobotilor
Cercetatorii sustin ca antrobotii nu prezinta riscuri etice sau de siguranta, deoarece nu sunt creati din embrioni umani si nu sunt modificati genetic. Antrobotii traiesc intr-un mediu strict controlat, ceea ce reduce riscul ca acestia sa scape sau sa supravietuiasca in afara laboratorului. In plus, antrobotii au o durata de viata limitata si se biodegradeaza in mod natural dupa cateva saptamani.
Antrobotii reprezinta o inovatie promitatoare in domeniul medicinei regenerative si al regenerarii celulare. Desi cercetarea este inca la inceput, antrobotii au potentialul de a revolutiona tratamentele medicale si de a imbunatati calitatea vietii pacientilor. Prin dezvoltarea si studierea acestor roboti vii, oamenii de stiinta pot dezvalui noi modalitati de a trata si vindeca boli si afectiuni diverse.
Sursa foto: https://scitechdaily.com/xenobots-scientists-build-the-first-ever-living-robots-that-can-reproduce/