Peste cinci ani, un sfert dintre romani nu va mai avea medic de familie. Ce vor sa faca medicii
medici de familieproteste medici
Societatea Nationala de Medicina a Familiei (SNMF) a anuntat ca in urmatorii cinci ani, un sfert dintre romani nu va mai avea medic de familie, iar, in prezent, aproximativ 650 de localitati din tara nu au cabinete de medicina de familie.
"Potrivit previziunilor, unul din patru romani nu va mai avea medic de familie in urmatorii cinci ani, lucru care va conduce la blocarea Programelor Nationale ale Ministerului Sanatatii si va lasa fara asistenta medicala primara aproape cinci milioane de cetateni inscrisi pe liste, o situatie fara precedent intr-o tara membra a Uniunii Europene. De asemenea, la ora actuala, aproximativ 650 de localitati din Romania nu au cabinete de medicina de familie", a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNMF), Rodica Tanasescu.
Medicii de familie au format coalitia "Solidari pentru Sanatate", impreuna cu noua organizatii nonguvernamentale de pacienti, prin care vor sa atraga atentia asupra problemelor cu care se confrunta aceasta ramura a medicinei.
Printre problemele ridicate de ei se numara veniturile mici, birocratia, lipsa posibilitatii de a elibera anumite retete, astfel incat pacientii sa nu mai fie nevoiti sa alerge de la un medic specialist la altul.
"Membrii coalitiei noastre cer crearea unui echilibru in finantarea sistemului public de sanatate, prin alocarea a minimum 10% din FNUASS total pentru asistenta medicala primara, fata de 5,8% in prezent, conform recomandarilor tuturor institutiilor internationale. Dorim crearea mediului propice unei relatii functionale medic – familie – comunitate pentru imbunatatirea sanatatii cetatenilor Romaniei, prin debirocratizarea sistemului si neingradirea ariei de competente ale medicului de familie in relatia cu pacientul sau si in acord cu pregatirea si realitatea medicala a secolului XXI si cerem recunoasterea importantei muncii medicului de familie in sistemul public de sanatate si respectarea drepturilor constitutionale ale medicilor si pacientilor", au explicat reprezentantii coalitiei "Solidari pentru Sanatate".
In acest context, sute de medici de familie au pichetat sediile Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate, din toata tara, unde au si depus un memoriu prin care aduc la cunostinta propriile revendicari.
Medicii de familie au anuntat ca in pe 15 noiembrie, va avea loc un protest general, in Piata Victorie, din Capitala, unde vor ajunge cadre medicale din toata tara.
La nivel national, exista, in acest moment, 11.000 de medici de familie si aproximativ 9.500 de cabinete de medicina de familie.