OMS: In aeroporturi si la frontiera, oamenilor sa nu li se ceara sa fie vaccinati
omspasapoarte verziorganizatia mondiala a sanatatiicalatorii
Organizatia Mondiala a Sanatatii a transmis miercuri un mesaj foarte clar. Organizatia spune ca, la punctele de frontiera si nici in aeroporturi, oamenilor nu trebuie sa li se solicite sa fie vaccinati, ca o conditie pentru a putea patrunde pe teritoriul respectivului stat.
Sunt prea multe incertitudini, spune OMS. Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia asupra faptului ca nu poate fi conditionata patrunderea unor persoane pe teritoriul unui stat de faptul ca aceasta este sau nu vaccinata.
De ce? Pentru ca, spune OMS in raportul sau epidemiologic saptamanal asupra pandemiei, inca sunt foarte multe date incerte cu privire la vaccinurile anti-Covid. Respectiv, nu stim clar cat dureaza imunitatea acestora, sau care sunt efectele asupra reducerii raspandirii contagierilor si nici aspecte precum eficacitatea vaccinurilor la infectiile asimptomatice.
"In prezent, pozitia OMS este ca autoritatile nationale si operatorii de transport nu ar trebui sa introduca cerinte privind dovada vaccinarii COVID-19 pentru calatorii internationale ca conditie pentru plecare sau intrare, avand in vedere ca exista inca necunoscute critice cu privire la eficacitatea vaccinarii in reducerea transmisiei. In plus, avand in vedere ca exista o disponibilitate limitata a vaccinurilor, vaccinarea preferentiala a calatorilor ar putea duce la furnizarea inadecvata de vaccinuri pentru populatiile prioritare considerate cu risc crescut de boala COVID-19 severa", a transmis Organizatia.
Citeste si: OMS trage semnalul de alarma. Pericol de epidemie cu Ebola: Au aparut deja primele decese, din ultimii cinci ani
OMS recomanda ca persoanele vaccinate sa respecte in continuae masurile sanitare
OMS recomanda, de asemenea, ca persoanele vaccinate sa nu fie scutite de respectarea altor masuri de reducere a riscului de calatorie.
Atentionare pentru grupele de risc
OMS recomanda persoanelor care fac parte din grupele de risc, deci care pot prezenta anumite complicatii medicale in cazul unei infectii cu noul coronavirus, sa evite depasarile in tarile in care ratele de infectare sunt foarte ridicate.
In aceasta categorie sunt vizate, spre exemplu, persoanele cu boli cardiovasculare sau cele cu varsta peste 60 de ani.