OMS: 1 din 4 persoane va avea deficiente de auz pana in 2050. Cum poti preveni afectiunile
omsdeficiente de auz
Aproape 2,5 miliarde de oameni din intreaga lume - sau 1 din 4 persoane - vor suferi de un anumit grad de pierdere a auzului pana in 2050, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii, in primul raport mondial care analizeaza aceasta afectiune.
Dintre cele 2,5 miliarde de persoane care vor suferi de deficiente de auz pana in 2050, cel putin 700 de milioane vor avea nevoie de acces la servicii de ingrijirea urechii si a auzului si la alte servicii de reabilitare, cu exceptia cazului in care se iau masuri, avertizeaza Organizatia.
Deficientele de auz ne pot afecta foarte multe aspecte ale vietii
Expertii OMS atrag atentia ca deficientele de auz trebuie tratate cu seriozitate si, in egala masura, sanatatea urechii trebuie protejata pentru a nu se ajunge la imbolnavire.
Astfel de afectiuni medicale ne pot influenta atat viata personala, cat si pe cea profesionala.
"Capacitatea noastra de a auzi este pretioasa. Hipoacuzia netratata poate avea un impact devastator asupra capacitatii oamenilor de a comunica, de a studia si de a-si castiga existenta. Poate avea si un impact asupra sanatatii mintale a oamenilor si a capacitatii lor de a sustine relatii", a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Prin acest raport, OMS atrage atentia asupra faptului ca fenomenul deficientelor de auz a luat amploare. De asemenea, OMS vine si cu solutii si subliniaza necesitatea intensificarii rapide a eforturilor de prevenire si abordare a pierderilor de auz prin investitii si extinderea accesului la serviciile de asistenta auditiva.
"Investitiile in asistenta auditiva si auditiva s-au dovedit a fi rentabile: OMS calculeaza ca guvernele se pot astepta la o rentabilitate de aproape 16 dolari pentru fiecare 1 dolar investit", arata OMS.
In majoritatea tarilor, ingrijirea urechii si a auzului nu este inca integrata in sistemele nationale de sanatate
OMS atrage atentia asupra lipsei de informare sociale pe aceasta tema, subliind ca, adesea, exista chiar si in randul furnizorilor de servicii medicale, o lipsa de cunostinte despre prevenirea, identificarea timpurie si gestionarea pierderilor de auz si a bolilor urechii, impiedicandu-le capacitatea de a oferi ingrijirea necesara.
"In majoritatea tarilor, ingrijirea urechii si a auzului nu este inca integrata in sistemele nationale de sanatate, iar accesarea serviciilor de ingrijire este o provocare pentru cei cu boli ale urechii si pierderea auzului. Mai mult, accesul la ingrijirea urechii si a auzului este slab masurat si documentat, iar indicatorii relevanti lipsesc in sistemul informational de sanatate", spune OMS.
"Cea mai evidenta lacuna in capacitatea sistemului de sanatate este in resursele umane"
"Cea mai evidenta lacuna in capacitatea sistemului de sanatate este in resursele umane", spune OMS. "Dintre tarile cu venituri mici, aproximativ 78% au mai putin de un specialist in urechi, nas si gat (ORL) pe milion de populatie; 93% au mai putin de un audiolog la milion; doar 17% au unul sau mai multi logopezi la milion; iar 50% au unul sau mai multi profesori pentru oameni care nu aud, la milion".
Mai mult, chiar si in tarile cu proportii relativ ridicate de profesionisti in domeniul urechii si al auzului, exista o distributie inegala a specialistilor, atrage atentia Organizatia.
Aproape 60% din deficientele privind pierderea auzului la copii pot fi prevenite
Dincolo de tratare, cea mai buna solutie ramane preventia.
OMS atrage atentia ca, in cazul copiilor, 60% din deficientele privind pierderea auzului pot fi prevenite prin masuri precum imunizarea pentru prevenirea rubeolei si meningitei, imbunatatirea ingrijirii materne si neonatale si screening-ul si gestionarea precoce a otitei medii - boli inflamatorii ale urechii medii.
Cum pot preveni adultii problemele de auz
" La adulti, controlul zgomotului, ascultarea in conditii de siguranta si supravegherea medicamentelor ototoxice, impreuna cu o buna igiena a urechii, pot contribui la mentinerea unui auz bun si la reducerea potentialului de pierdere a auzului", explica OMS.
Daca, totusi, apar probleme, OMS sustine ca imediat dupa diagnosticare, interventia timpurie este esentiala. Tratamentul medical si chirurgical poate vindeca majoritatea bolilor urechii, putand inversa pierderea auzului asociata.
"Tehnologia auzului, cum ar fi aparatele auditive si implanturile cohleare, atunci cand sunt insotite de servicii adecvate de sprijin si terapie de reabilitare, sunt eficiente si rentabile si pot beneficia atat copiii, cat si adultii", mai arata expertii.
Raportul mentioneaza ca utilizarea limbajului semnelor si a altor mijloace de substitutie senzoriala, cum ar fi citirea vorbirii, sunt optiuni importante pentru multi oameni care nu aud; tehnologia si serviciile de asistenta auditiva, cum ar fi subtitrarea si interpretarea limbajului semnelor, pot imbunatati si mai mult accesul la comunicare si educatie pentru cei cu pierderea auzului.
"Pentru a se asigura ca beneficiile acestor progrese si solutii tehnologice sunt accesibile in mod echitabil pentru toti, tarile trebuie sa adopte o abordare integrata axata pe oameni", se mai arata in raportul OMS.
Foto: freepik.com