Din ce in ce mai multe persoane lucreaza de acasa. Transformarea unei parti a locuintei in birou poate fi o optiune placuta, atunci cand este cald, dar sezonul rece si lumina naturala insuficienta ar putea transforma aceasta noua rutina intr-o stare psihica proasta. Daca simti ca nu mai ai chef de nimic si te simti epuizat, desi dormi suficient, atunci este posibil sa suferi de depresie sezoniera. Simptomele acestei tulburari sunt echivalente cu cele ale depresiei clasice: pierderea dorintei, oboseala intensa dimineata si o stare psihica negativa. Depresia sezoniera este o stare destul de intalnita, iar munca de acasa ar putea exacerba aceasta problema. Iata cateva solutii la care poti apela, pentru a o combate.
O metoda de a combate starea de depresie sezoniera este alegerea unor plante care sunt adevarate antidepresive naturale. Iata cateva pe care le poti folosi:
Toate aceste plante se gasesc in stare concentrata, sub forma de suplimente alimentare, insa este necesar sa ceri sfatul unui specialist, inainte de a apela la ele.
Ritmul biologic al organismului este reglat atat de alternanta zi–noapte, cat si de nivelul de expunere la lumina naturala. Daca locuinta nu este suficient luminata natural sau nu exista nici macar o fereastra in zona biroului, acest lucru poate afecta starea de spirit, pe termen scurt. Specialistii recomanda expunerea la lumina naturala dimineata, cat mai devreme posibil, minimum 30 de minute pe zi, pentru ca organismul sa se regleze. Exista si lampi pentru luminoterapie. Acestea ajuta la reglarea productiei de melatonina (hormonul care semnalizeaza creierului sa doarma) si la repornirea ceasului biologic intern. In restul timpului, se recomanda pastrarea unui program regulat de lucru si mese la ore fixe, pentru ca aceasta rutina aminteste de o zi de lucru clasica, la birou. Pe de alta parte, si pauzele sunt necesare, pentru relaxare si productivitate.
In timpul unor astfel de perioade, este necesara concentrarea pe aportul de nutrienti specifici, precum vitaminele B si C si magneziu. Se reduce consumul de produse bogate in zahar, iar pentru aportul de vitamine B, se poate opta pentru paine integrala, fulgi de drojdie de bere inactiva, care pot fi presarati peste salate ori iaurt, dar si leguminoase, precum lintea sau fasolea. Pentru aportul de magneziu se pot consuma ciocolata amara, fructe de mare si fructe oleaginoase, precum nucile, migdalele si alunele. Nu in ultimul rand, pestele contine acizi grasi Omega-3, care ajuta la construirea membranelor celulare in sistemul nervos si la transferul semnalelor. Mai multe studii au demonstrat, de altfel, ca oamenii din tarile unde se consuma mult peste, precum Finlanda si Japonia, sunt mai putin afectati de depresia sezoniera. Prin urmare, se recomanda consumul de peste de doua-trei ori pe saptamana, mai ales specii grase, precum somon, hering, sardine, macrou si pastrav.
Omul este o fiinta sociala, iar munca de acasa poate sa contribuie la o mai mare izolare. Lipsa interactiunii sociale poate acutiza o eventuala stare de depresie sezoniera. Evita persoanele cu atitudini negative, dar fa-ti timp sa iesi regulat cu prietenii, pentru a-ti lua portia de ras si de buna dispozitie.
Sursa foto: Pexels
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si