Ministerul Sanatatii vine cu lamuriri, dupa ce romanii au golit farmaciile de Ivermectina
ivermectinacovid 19ministerul sanatatii
Dupa ce s-a speculat in spatiul public ca Ivermectina ar fi utila in tratarea COVID-19, multi romani au luat cu asalt farmaciile, golind stocurile de acest medicament. Ministerul Sanatatii intervine si anunta clar si raspicat faptul ca nu exista, pana la aceasta ora, dovezi stiintifice care sa ateste eficacitatea acestei substante in tratarea formelor bolii COVID-19.
De asemenea, Ministerul ii roaga pe romani sa isi administreze medicamente doar la recomandarea medicului.
''In prezent, nu exista niciun studiu randomizat cu privire la ivermectina si COVID-19 publicat intr-o revista de specialitate care sa fi urmarit ca obiectiv principal un criteriu clinic (simptome, spitalizare, intubare, moarte) si sa fi observat vreun beneficiu in privinta acestuia.
Studii preclinice (pe animale) si clinice observationale ofera indicii ca ivermectina ar putea fi utila in tratamentul pacientilor cu COVID-19, insa aceste date trebuie confirmate prin alte studii'', a transmis Ministerul Sanatatii.
''Intr-un studiu randomizat controlat placebo jumatate din pacientii urmariti primesc tratamentul pe care il investigam si cealalta jumatate (impartirea fiind aleatorie) primeste un placebo. Nici cercetatorii, nici pacientii nu stiu ce au primit de fapt pana la sfarsitul perioadei de studiu (ceea ce calificam ca fiind „dublu orb”)'', au mai explicat reprezentantii Ministerului.
''Un medicament odata administrat poate genera efecte benefice, poate sa nu aiba niciun efect sau sa genereze efecte negative''
De asemenea, MS face apel la cetateni, rugandu-i sa isi administreze medicamente, doar pe baza prescriptiilor medicale.
''Administrarea medicamentelor fara o recomandare a unui medic poate fi daunatoare sanatatii. Un medicament odata administrat poate genera efecte benefice, poate sa nu aiba niciun efect sau sa genereze efecte negative. Cel mai bun mod de a afla ce efecte are cu adevarat un tratament este evaluarea printr-un studiu randomizat. Mai multe studii randomizate cu design riguros sunt in curs''.
Toate recomandarile formulate de Ministerul Sanatatii au fost preluate dintr-o postare pe contul de Facebook al institutiei , unde se regasesc si sursele oficiale care sustin argumentele oficialilor din Sanatate.