In China, coronavirusul a devenit o problema de partid. 1.370 de oameni au murit, pana acum, din pricina gripei
Conform datelor furnizate de aplicatia dezvoltata de Universitatea John Hopkins (SUA), pana in prezent, coronavirusul Wuhan este responsabil de moartea a 1.370 de persoane. Virusul s-a raspandit in alte 27 de tari, iar numarul total de persoane infectate a ajuns la 60.349.
Cazuri de infectare cu noul virus au fost depistate in China continentală, Hong Kong, Japonia, Singapore, Thailanda, Filipine, Coreea de Sud, Taiwan, Malaezia, Germania, Australia, Vietnam, Statele Unite, Franta, Macao, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Canada, Italia, India, Rusia, Spania, Suedia, Nepal, Cambodgia, Sri Lanka, Finlanda si Belgia.
Cu exact o saptamana in urma, numarul total de persoane infectate era de 28.000, iar numarul deceselor de 565.
Asadar, in doar o saptamana, atat numarul persoanelor infectate cat si numarul victimelor a crescut de mai mult de 2 ori, asta in conditiile in care intreaga comunitate internationala a luat masuri foarte stricte pentru a limita raspandirea noului virus, pentru care nu exista nici un vaccin, nici un tratament dedicat.
"Povestea" coronavirusului a inceput la 30 decembrie 2019, cand un medic oftalmolog de la un spital din Wuhan, Li Wenliang, a postat pe aplicatia chineza de comunicare online WeChat un mesaj prin care isi informa colegii ca 7 pacienti prezentand simptomele unei gripe ciudate au fost plasati in carantina la spitalul unde lucra.
Daca n-ar fi fost mesajul lui Li Wenliang, probabil ca am fi asteptat mult si bine ca autoritatile chineze sa recunoasca imbolnavirile cu coronavirus.
Li Wenliang a fost sanctionat pentru ca a postat acel mesaj, a fost anchetat de politie pentru colportarea de stiri false in spatiul public, apoi pentru ca ar fi dezvaluit informatii confidentiale.
Conform CNN, medicul chinez se temea ca ar putea fi chiar arestat.
Ei bine, Li Wenliang (34 de ani) nu a fost arestat, nu a mai postat nimic dspre coronavirus si nici n-are s-o mai faca, fiindca a murit, la data de 7 februarie, in Spitalul Central din Wuhan, unde lucra. Autoritatile chineze s-au balbait din nou, oferind informatii contradictorii despre starea de sanatate a medicului, apoi au fost nevoite sa raporteze decesul acestuia.
Coronavirusul a devenit, in China, o problema de partid si de stat, cum se spune (si se spunea si pe la noi, odinioara).
Astazi, joi, 13 februarie, China a anuntat un salt de 15.000 de noi contaminari, explicand ca acest lucru a fost posibil datorita modificarilor aduse metodologiilor de identificare a infectarii.
Masurile de ordin politic nu s-au lasat asteptate: Jiang Chaoliang, liderul comunist cu functia cea mai inalta din provincial Hubei (unde se gaseste orasul Wuhan) a fost demis din functie, la fel ca si liderul comunist din Wuhan, Ma Guoqiang.
Cu cateva zile in urma au fost demisi si doi reprezentanti din Hubei ai Ministerului Sanatatii, asta in vreme ce presedintele chinez, Xi Jinping, a declarat, miercuri, 12 februarie, ca este optimist in chestiunea evolutiei pozitive a situatiei.
Li Keqiang, prim-ministrul chinez, a transmis si el un mesaj populatiei, indemnand la o reluare ordonata a activitatii si a productiei.
Adica un fel de "Stati linistiti la locurili voastre!", pentru cine isi mai aduce aminte.