Escarele sunt leziuni ale pielii, cunoscute sub denumirea de ulcere de decubit, intalnite frecvent, cu precadere la persoanele in varsta sau la cele imobilizate la pat. Daca nu se iau masuri pentru prevenirea si ingrijirea lor corespunzatoare, pot duce la complicatii serioase, ce afecteaza semnificativ viata pacientilor.
Cauze care duc la aparitia escarelor
Formarea escarelor este cauzata de o presiune exercitata asupra pielii, pe perioade indelungate. In urma presiunii, tesuturile cutanate nu mai sunt alimentate cu oxigenul si substantele nutritive de care au nevoie, ducand la deteriorarea lor.
Factorii de risc care determina aparitia escarelor includ: incontinenta urinara, imobilitatea, lipsa unei alimentatii diversificate, deshidratarea si unele afectiuni circulatorii.
Ele sunt intalnite mai frecvent la persoanele imobilizate la pat, dar si la cele care sufera de diabet, afectiuni vasculare sau Alzheimer.
Simptome si stadii ale escarelor
Escarele sunt clasificate in 4 stadii, in functie de gravitatea lor, dupa cum urmeaza:
Prevenire si tratare
Pentru prevenirea escarelor, este esentiala evitarea presiunii prelungite asupra pielii. Schimbarea frecventa a pozitiei, la persoanele care folosesc un scaun cu rotile si la cele imobilizate, este de ajutor. Nu trebuie neglijate, de asemenea, ingrijirea adecvata a pielii si examinarea ei, pentru depistarea timpurie a semnelor de iritatie.
Odata cu aparitia escarelor, se acorda o atentie deosebita ingrijirii lor, pentru a preveni agravarea si infectiile. Ranile se curata cu regularitate, cu apa si solutie salina, fiind recomandata evitarea solutiilor pe baza de iod, care pot deteriora si mai mult pielea.
Pentru a accelera procesul de vindecare, este necesara utilizarea unor pansamente escare. Acestea au un rol important in protejarea zonei afectate impotriva infectiilor.
Verificarea periodica a escarelor este necesara, pentru ca orice modificare de culoare, dimensiune sau aspect indica agravarea lor.
Pentru a preveni aparitia escarelor, acorda atentie masurilor profilactice pe care le poti lua. Observa la timp orice semn de iritare, pentru a interveni rapid, in primul stadiu de formare a lor, cand inca nu sunt afectate tesuturile pielii.
In plus, iti poti actualiza trusa de prim ajutor cu o solutie salina si pansamente sterile, ce te ajuta in curatarea leziunilor si prevenirea infectiilor.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si