Desi nu si-a atins tinta de vaccinare, Romania incepe, din 28 septembrie, administrarea celei de-a treiza doze
romania doza3 vaccinprogramare rapel3beneficiari doza3
Cu toate ca romanii sunt in continuare sceptici in ceea ce priveste vaccinarea, cu toate ca au fost complet vaccinate mai putine persoane decat estimau autoritatile, in tara noastra va incepe, din 28 septembrie 2021, administrarea celei de-a treia doze de vaccin impotriva infectarii cu SARS-CoV-2.
Avand in vedere
evolutia epidemiologica severa din Romania si necesitatea asigurarii protectiei maximale a cetatenilor impotriva maladiei COVID-19, membrii Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) au hotarat, astazi, in unanimitate, pe baza datelor stiintifice disponibile, necesitatea administrarii dozei de rapel, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager.
Doza 3 este ferm recomandata de CNCAV persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de varsta), persoanele din centrele medico-sociale si alte categorii vulnerabile prevazute in strategia nationala de vaccinare; persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social si din invatamant.
Conform CNCAV, aceste masuri sunt deosebit de importante pentru mentinerea bunei functionari a sistemului de sanatate si a unitatilor de invatamant.
Accesul la vaccinare este permis si altor categorii populationale, care au cel putin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent daca au istoric de trecere prin boala.
Rapel numai cu ARN mesager. Persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson mai asteapta
Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe baza de ARN mesager, indiferent de schema initiala.
Astfel, persoanele vaccinate cu serul Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Moderna.
CNCAV precizeaza ca, avand in vedere ca, in Romania, vaccinarea cu vaccinul Johnson&Johnson a inceput pe 4 mai 2021, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin, nu este necesara, acum, administrarea dozei de rapel.
Detaliile privind aceasta recomandare vor fi stabilite in perioada urmatoare, pe masura ce vor fi disponibile noi date stiintifice.
Cum se face programarea persoanelor pentru administrarea dozei 3 de rapel
Programarea pentru cea de-a treia doza, se va face prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directa in centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei nationale de programare la vaccinare.
Pentru persoanele din centrele medico-sociale si rezidentiale, imobilizate la domiciliu sau fara adapost, se va utiliza aceeasi modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispozitie de catre directiile de sanatate publica judetene/ a municipiului Bucuresti.
Beneficiarii vor primi adeverinte de vaccinare unde va fi specificata schema de vaccinare, cu mentionarea celor trei doze efectuate.
CNCAV reitereaza necesitatea si importanta vaccinarii impotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, in interes invidual si al sanatatii publice, prin reducerea cazurilor severe si a deceselor.
"Vaccinarea ramane solutia sigura si eficienta pentru invingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate in Romania sunt autorizate de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneste experti la nivel european.
CNCAV asigura populatia de transparenta completa si responsabilitate deplina in comunicarea cu celeritate a tuturor informatiilor de interes, astfel incat procesul de vaccinare sa se realizeze intr-un mediu favorabil si sigur pentru toate persoanele care doresc sa se imunizeze impotriva COVID-19", se arata intr-un comunicat al CNCAV.