De ce nu sunt lasati asimptomaticii acasa? Explicatia unui medic care ingrijeste pacienti COVID in Romania
covid 19asimptomaticicoronavirusepidemiepandemie
Odata cu masurile de relaxare, tot mai multi romani se intreaba de ce nu sunt lasati sa fie tratati la domiciliu pacientii asimptomatici. Medicul Cristian Oancea, de la Spitalul ''Victor Babes" din Timisoara a explicat motivele care stau la baza deciziei de a interna toate persoanele infectate cu noul coronavirus.
Potrivit medicului, s-a luat aceasta decizie deoarece cadrele medicale nu stiau cum poate evolua boala, neavand experienta. Astfel, un pacient care initial nu prezenta simptome, nu putea fi lasat acasa, pentru ca nu stiau daca poate dezvolta simptome si starea lui se putea agrava. In aceste conditii, s-a luat decizia de a-i tine internati in unitatile spitalicesti de profil, pe toti cei depistati pozitiv la testul pentru COVID-19.
Citeste si:
Romanii, revoltati in fata posibilelor noi masuri de restrictie. Furia, justificata. Directia ei, nu prea
Asimptomaticii pot fi lasati sa stea la domiciliu, cu doua conditii
Acum, medicul spune ca se poate lua in calcul tratarea la domiciliu a pacientilor care nu prezinta simptome, insa cu doua conditii:
Prima, si cea mai importanta ar fi ca persoanele respective sa fie responsabile si sa stea acasa, sa nu iasa, sa nu aiba contact cu alti oameni pe care i-ar putea infecta.
A doua conditie ar fi ca autoritatile competente sa ii supravegheze pe acesti pacienti asimptomatici, ce ar fi izolati la domiciliu.
''Nestiint cu ce ne confruntan, nestiind cursul clinic al bolii, puneam in pericol cursul clinic al pacientilor. Acum, dupa experienta acestor luni, am putea sa ii putem lasa acasa, dar cu monitorizare a organelor competente (...) Daca aceste persoane pot sa stea in carantina si nu ies, e o solutie viabila, dar cred ca trebuie monitorizate'', a spus medicul Cristian Oancea, de la Spitalul ''Victor Babes", luni, la Digi24.
In contintinuare, medicul a subliniat faptul ca e gresita teoria conform careia isi pot pierde viata, ca urmare a infectarii cu noul coronavirus, numai persoanele cu comorbiditati.
Medicul a spus ca au existat si pacienti fara alte afectiuni, sau cu afectiuni minore, ce nu presupuneau riscul decesului, dar infectarea cu noul coronavirus le-a fost fatala.
''Toata lumea cauta sa dea vina pe comorbiditati ... au fost si oameni care nu au avut comorbiditati , sau fara comorb grave, si au murit.
Au fost tineri care nu aveau comorbitati grave si au decedat ... Faptul ca noi cautam explicatii <<ca ala a avut comorbid>> ,e gresit'', a explicat medicul.
Citeste si:
Pandemia COVID-19 a depasit un nou prag psihologic