De ce ma doare degetul mare de la mana si ce pot face?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
De ce ma doare degetul mare de la mana si ce pot face?
De ce ma doare degetul mare de la mana si ce pot face?
de Redactia Manager la 01 Apr. 2022
Urmareste-ne pe Google News
ortokineticdr. marius negruafectiuni degetul maretratament durere deget maresimptome

Degetul mare este cel mai important si mai mobil dintre degetele de la nivelul mainii. Evolutia degetului mare opozabil a facut posibila dezvoltarea speciei umane prin dezvoltarea capacitatii de a apuca obiecte si a performa activitati motorii fine.



De-a lungul vietii pot aparea dureri sau limitari de miscare la nivelul degetului mare care au la baza o varietate de afectiuni de la simple entorse pana la artroza sau fracturi.

Cu ajutorul dr.-ului Marius Negru, FRCS (Eng), FEBOT, EMBA, Medic Primar Ortopedie – Traumatologie Specialist Umar, Cot, Mana si Afectiuni Sportive in cadrul clinicilor Ortokinetic https://mariusnegru.com/ vom prezenta o serie de afectiuni comune, care pot determina durere la nivelul degetului mare, precum si modalitati de tratament.

Entorsele

Entorsele reprezinta o intindere sau rupere a ligamentelor (benzi de tesut fibros), care unesc doua oase la nivelul articulatiei. Simptomele constau in dureri si inflamatie la nivelul articulatiei afectate si apar cel mai adesea ca urmare a unei caderi pe mana intinsa.

Tratamentul entorselor

Leziunile minore, in care ligamentul este doar intins, beneficiaza de tratament simptomatic

• Rest – repaus
• Ice- aplicatii locale reci (gheata)
• Compress – un bandaj elastic ajuta la reducerea inflamatiei
• Elevate – mentinerea mainii in sus ajuta la reducerea umflaturii

Daca exista o ruptura partiala a ligamentelor poate fi necesara imobilizarea ghipsata.

In cazul rupturilor totale de ligamente interventia chirurgicala poate deveni necesara. Cel mai comun este reparat ligamentul colateral ulnar de la nivelul articulatiei metacarpo-falangiene (Skier’s thumb or gamekeeper’s thumb).


 

Fracturile degetului mare

Oasele care formeaza degetul mare se pot rupe (fractura) in cazul unui traumatism, provocand dureri intense ce pot radia in restul bratului. Degetul mare este format din doua oase numite falange. Falanga proximala (de la baza) se articuleaza cu primul metacarpian care se intinde pana la baza mainii aproape de incheietura pumnului. In functie de tipul si locatia fracturii, degetul mare poate deveni instabil sau deformat.

Cauzele fracturilor sunt multiple si includ caderi pe mana, hiperextensia degetului mare, rasucirea acestuia sau lovituri la nivelul degetului.

Tratamentul fracturilor de deget mare

In cazul in care fragmentele fracturate nu se deplaseaza, o imobilizare ghipsata intre 2 si 6 saptamani poate fi suficienta. Fracturile intra articulare de la baza metacarpianului (Bennet, Rolando), mai ales cele cu deplasare, necesita interventie chirurgicala de realiniere a fragmentelor osoase. Chirurgii specializati Ortokinetic va pot oferi sfaturi utile in alegerea tratamentului adecvat afectiunii dumneavoastra si o recuperare rapida. In orice caz, o recuperare completa dureaza 3 – 4 luni, perioada in care este necesara recuperarea prin kinetoterapie.

Deget in resort (trigger thumb)

Uneori degetul mare poate deveni rigid sau se poate bloca in flexie sau extensie, fiind necesara interventia cu mana opusa pentru a debloca miscarea. Acest fenomen se intampla din cauza unei inflamatii a tendonului, care flecteaza degetul care nu mai poate aluneca usor sub un scripete denumit A1 la baza degetului. Aceste simptome pot aparea ca rezultat al unui traumatism sau prin folosirea excesiva a degetului (de exemplu utilizarea telefonului mobil).

Simptomele degetului in resort pot fi:

• Durere si rigiditate la baza degetului

• Un nodul in palma la baza degetului

• Dificultati in extinderea degetului

• Un click cand degetul se indreapta

Motivele pentru care apare degetul in resort nu sunt cunoscute, dar este mai des intalnit la persoanele cu diabet sau poliartrita reumatoida.

Tratamentul degetului in resort

Metodele de tratament variaza in functie de intensitatea si durata simptomelor. Uneori simptomele dispar fara tratament sau dupa administrarea de antiinflamatoare pe cale orala (gen ibuprofen).

Alte modalitati de tratament recomandate de medicul ortoped pot fi:

• Imobilizarea degetului

• Injectii cu cortizon la baza degetului

• Eliberarea chirurgicala a scripetelui A1 printr-o incizie cu anestezie locala

Tenosinovita deQuervain

Tenosinovita deQuervain consta in inflamarea tendoanelor care misca degetul mare. Simptomele constau in dureri la baza degetului mare si a pumnului care se accentueaza cu miscarea si pot radia de-a lungul antebratului. Durerile pot fi insotite de o umflatura a zonei aflate la baza pumnului de aceeasi parte cu degetul mare precum si de dureri la apucarea de obiecte sau la inchiderea pumnului.

Cauza exacta a acestei afectiuni nu este cunoscuta, dar activitatile care implica miscari repetitive pot duce la inflamarea acestor tendoane. Sunt afectate mai des persoanele de sex feminin intre 30 si 50 de ani.

Cum se trateaza?

La fel ca si in cazul degetului in resort, modalitatile de tratament pot consta in repaus, purtarea unei orteze, infiltratii cu cortizon in zona inflamata sau decompresie chirurgicala sub anestezie locala in cazul in care tratamentul conservator esueaza. Specialistii de la Ortokinetic https://www.ortokinetic.ro/echipa-ortokinetic vor alege cea mai buna optiune de tratament pentru o vindecare rapida si sigura.

Rizartroza (osteoartrita articulatiilor mici de la baza degetului mare)

Rizartroza consta in uzura cartilajului articular la nivelul articulatiilor de la baza degetului mare – carpometacarpiana sau scafotrapezotrapezoidiana. Cartilajul este un strat de tesut care acopera osul la nivel articular permitand alunecarea cu minima frecare a oaselor. Ca urmare a activitatilor repetate, a varstei traumatismelor sau unor afectiuni cum ar fi poliartrita reumatoida, cartilajul se subtiaza si astfel se expune osul subcondral care nu este pregatit pentru a prelua presiunile de la nivel articular si se inflameaza, astfel aparand durerea.

Simptomele rizartrozei pot fi:

• Durere si limitarea gamei de miscari de la nivelul policelui

• Tumefierea zonei de la baza degetului mare

• Dureri severe la apucarea de obiecte care se accentueaza la miscare

Artroza este o afectiune cronica evolutiva, iar simptomele tind sa se inrautateasca in timp. Tratamentul urmareste controlul durerii si incetinirea evolutiei deteriorarii cartilajului articular.

In stadii incipiente, antiinflamatoarele orale si purtarea unei orteze pot ameliora simptomele. O injectie cu cortizon poate fi indicata atat cu scop antalgic, cat si diagnostic.

Daca metodele de tratament conservativ esueaza, tratamentul chirurgical poate duce la o ameliorare semnificativa a simptomelor pe termen lung. Cea mai comuna operatie efectuata la acest nivel este trapeziectomia – excizia osului trapez. Pentru a evita scurtarea degetului si a mentine forta in degetul mare, Dr. Marius Negru foloseste la Ortokinetic o metoda de reconstructie ligamentara cu tendonul flexorului radial al carpului cu rezultate foarte bune.

Sindromul de tunel carpian

Uneori, durerile de la nivelul degetului mare pot fi insotite de amorteti si diminuarea sensibilitatii in palma, care afecteaza degetul mare, indexul, degetul mijociu si partial inelarul din cauza unei functionari deficitare a nervului median, care este comprimat in podul palmei la trecerea printr-un spatiu ingust numit tunel carpian. Tunelul carpian este un tunel format pe 3 parti din oasele pumnului unite de un ligament fibros. Nervul median impreuna cu alte noua tendoane traverseaza acest spatiu pentru a ajunge la palma.

Orice situatie care determina inflamatia sau ingustarea acestui spatiu creeaza presiune asupra nervului median. Potentiale cauze pot fi poliartrita reumatoida, diabetul, entorse sau fracturi de pumn, chisturi sau tumori in interiorul tunelului.

Simptomele tunelului carpian sunt:

• Senzatii de amorteala, furnicaturi si scaderea sensibilitatii degetelor 1-4. Degetul mic este, de obicei, normal

• Scaderea fortei la apucarea de obiecte si tendinta de a scapa obiecte

• Dureri ce radiaza in palma si spre cot

• Dificultati in efectuarea anumitor activitati motorii de finete

Care este tratamentul sindromului de tunel carpian?

Daca aveti simptomele de mai sus, in primul rand este necesara consultarea unui medic ortoped familiarizat cu tratamentul acestei afectiuni. Este posibil sa va fie recomandat repaus sau purtarea unei orteze. O injectie cu cortizon poate ameliora simptomele. Daca aceste modalitati de tratament nu dau rezultate, decompresia chirurgicala a tunelului carpian este o procedura efectuata cu anestezie locala la Ortokinetic, care poate elibera presiunea de la nivelul nervului median, permitandu-i acestuia sa se refaca. In majoritatea cazurilor simptomele se amelioreaza, dar exista si situatii in care acestea pot persista mai ales cand compresia este severa, de lunga durata si nervul este afectat permanent.

In general, diagnosticul de tunel carpian este clinic, nefiind necesare alte investigatii. Medicul d-voastra va efectua anumite manevre de testare a sensibilitatii nervului. In cazuri incerte, testele de conducere nervoasa pot fi efectuate pentru a confirma diagnosticul.

Mai multe detalii pe: https://www.ortokinetic.ro/specialitate-traumatologie


Ultimele NOUTATI

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa faci curatenie de Craciun? Sfaturi din batrani pentru noroc
Afla...

De ce nu trebuie sa faci curatenie de Craciun? Sfaturi din batrani pentru noroc

today23 Dec. 2024
Top 5 cadouri de Craciun sub 100 de lei care surprind si incanta
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Top 5 cadouri de Craciun sub 100 de lei care surprind si incanta

today23 Dec. 2024
Cum imbunatatesc ambalajele industriale sustenabilitatea in lantul de aprovizionare
Business

Cum imbunatatesc ambalajele industriale sustenabilitatea in lantul de aprovizionare

today23 Dec. 2024
Tendinte in moda masculina: cum sa dai refresh la garderoba intr-un mod sustenabil?
Life Style

Tendinte in moda masculina: cum sa dai refresh la garderoba intr-un mod sustenabil?

today23 Dec. 2024
Cum sa mentii echilibrul intre job si familie atunci cand esti manager
Life Style

Cum sa mentii echilibrul intre job si familie atunci cand esti manager

today23 Dec. 2024
Calatorii de afaceri fara stres: Cum sa optimizezi timpul si logistica deplasarilor
Business

Calatorii de afaceri fara stres: Cum sa optimizezi timpul si logistica deplasarilor

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De ce nu trebuie sa faci curatenie de Craciun? Sfaturi din batrani pentru noroc
Afla...

De ce nu trebuie sa faci curatenie de Craciun? Sfaturi din batrani pentru noroc

today23 Dec. 2024
Top 5 cadouri de Craciun sub 100 de lei care surprind si incanta
Banii tai - sectiune de educatie...

Top 5 cadouri de Craciun sub 100 de lei care surprind si incanta

today23 Dec. 2024
Cum imbunatatesc ambalajele industriale sustenabilitatea in lantul de aprovizionare
Business

Cum imbunatatesc ambalajele industriale sustenabilitatea in lantul de aprovizionare

today23 Dec. 2024
Tendinte in moda masculina: cum sa dai refresh la garderoba intr-un mod sustenabil?
Life Style

Tendinte in moda masculina: cum sa dai refresh la garderoba intr-un mod sustenabil?

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x