Ce se intampla cu vaccinul romanesc anti-COVID-19?
vaccin coronavirusvaccin
Si tara noastra se afla in marea competitie mondiala pentru dezvoltarea unui vaccin care sa puna capat pandemiei provocata de noul tip de coronavirus. Directorul Institutului OncoGen, Virgil Paunescu, sustine ca in acest moment expertii romani lucreaza pentru dezvoltarea vaccinului nostru impotriva COVID-19. In timp ce vaccinul Universitatii Oxford, care se afla in cea mai avansata faza, a fost blocat de aparitia unor complicatii medicale la un voluntar, se pare ca vaccinul nostru se afla intr-o faza ceva mai ''fericita'' decat in cazul vaccinului american, insa suntem departe de un final fericit.
"Nu este intr-o faza foarte avansata, dar lucram la el'', a declarat Virgil Paunescu, directorul Institutului OncoGen, la TVR.
Potrivit oficialului OncoGen, ne aflam in aceasta faza nu foarte avansata, din doua motive. Primul ar fi ''ca tehnologia pe care o folosim noi este una complet noua si toate instrumentele de masurare, toti reactivii cu care lucram trebuie produsi la comanda, iar asta ia timp''.
Cel de-al doilea motiv are, evident, legatura cu finantarea. Desi sustine ca cercetarile au fost sprijinite cu fonduri de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin Ministerul Apararii, prin Institutul Cantacuzino, e nevoie de mai multi bani pentru a avansa cercetarile.
''Am avea nevoie si de o finantare mai consistenta'', a mai spus Virgil Paunescu.
''Pana in momentul de fata, am primit sprijin din partea autoritatilor prin Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin Ministerul Apararii, prin Institutul Cantacuzino, unde am gasit cel mai important lucru de care aveam nevoie, un colectiv care sa inteleaga ce facem noi si in ce consta aceasta tehnologie. Aceasta tehnologie este derivata din vaccinul personalizat in cancer si ea dezvolta imunitate bazata pe limfocite T citotoxice si, foarte putin sau deloc, pe anticorpi.
Eu m-am vaccinat, am limfocite T specifice peptidelor virale cu care m-am vaccinat, dar nu am anticorpi. Probabil anticorpii sunt, dar la nivel local. O alta caracteristica ce cred ca ne va aduce avantaje cu acest virus este administrarea pe cale intranazala, in locul traditionalelor injectii intramusculare", a explicat directorul OncoGen, spunand in continuare ca reactiile de dupa imunizare nu au fost diferite fata de o vaccinare obisnuita. Ele au durat ''cateva zile' si au constat in ''dureri musculare, dureri articulare, o stare pre-gripala''.
Totusi, directorul spune ca in cazul vaccinarii populatiei, aceste reactii nu vor aparea deloc, sau vor fi mult mai reduse, fiindca, din cauza tehnologiei noi, au ''bajbait cu dozele'' si si-a administrat o doza prea mare.