Cand NU trebuie dus copilul la scoala? Rafila: Este extrem de simplu: Daca il doare capul si are febra, daca tuseste, daca ii curge nasul
noul an scolareleviinfectarecoronavirusscolieducatieinvatamant
Noul an scolar vine in pandemie cu emotii suplimentare pentru parinti, care vor trebui sa aiba grija ca, in fiecare dimineata, inainte de a-si trimite copiii la scoala, sa le verifice starea de sanatate.
Desigur, am putea spune ca verificarea starii de sanatate a copilului e fireasca. E un semn al responsabilitatii parentale sa fii atent la simptomele fizice sau emotionale ale copilului si sa verifici cu regularitate daca totul este in regula.
Intr-o perioada atat de delicata din punct de vedere sanitar, insa, aceasta responsabilitate trebuie abordata cu si mai multa seriozitate si implicare, spre binele tuturor.
Astfel, specialistii recomanda parintilor sa fie atenti la felul in care se simt copiii lor, inainte de a pleca la scoala.
Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la Organizatia Mondiala a Sanatatii, spune ca trebuie urmarite urmatoarele simptome: ''daca copilul se simte rau, daca il doare capul si are febra, daca tuseste, daca ii curge nasul''.
Medicul a spus, la Digi24, ca nu e complicat ca parintii sa evalueze starea de sanatate a copiilor si ca, desi acest lucru poarta denumirea pompoasa de ''triaj observational'', in fapt, lucrurile sunt foarte simple:
''Una este un triaj epdemiologic care, de obicei este facut de un personal medical, dar eu cred ca orice parinte poate sesiza daca copilul se simte rau, daca il doare capul si are febra, daca tuseste, daca ii curge nasul. Sunt cateva elemente simple pe care trebuie sa le observe si daca copilul are aceste acuze sa nu-l duca la scoala. Este extrem de usor. De fapt, isi intreaba copilul dimineata cand pleaca: Te simti bine? Ai vreo problema de sanatate? Si nu trebuie niciun fel de alta masura speciala", a spus Rafila la
Digi24.
In privinta copiilor care sunt in grija bunicilor, se pot lua masuri suplimentare, pentru a ne asigura ca varstnicii nu sunt pusi in pericol de o eventuala infectare de la copil.
Astfel, medicul recomanda fie pastrarea distantei dintre bunic si copil, fie ca unul dintre ei (fie bunicul, fie copilul), sa poarte masca daca interactioneaza fizic la o distanta mai mica de 1,5-2 metri.
E important ca cei in varsta sa fie protejati in aceasta perioada si sa adoptam un comportament preventiv, fiindca aceasta categorie de persoane e cea mai expusa riscului de a dezvolta o complicatie medicala, in cazul infectarii cu noul coronavirus.
De altfel, odata incheiata vara si odata cu venirea sezonului rece, vor aparea si virozele specifice anotimpurilor reci, care sunt un pericol in plus pentru persoanele varstnice.
Citeste si:
E sigur sa imi trimit copilul la scoala in plina pandemie?