Bolile de inima - Factori de risc
inimabolile de inimafactori de riscgrasimigrasimi saturategrasimi trans
Bolile de inima au factori de risc pe care nu ii putem controla (varsta, istoricul familial, sexul - barbatii sunt mai afectati de boli coronariene si de atac de cord decat femeile) si factori de risc asupra carora putem actiona.
Factorii care depind de noi sunt cei cu influenta cea mai mare, de aceea tine in primul rand de ceea ce facem noi daca ne mentinem sau nu o inima sanatoasa!
Care sunt principalii factori de risc asupra carora putem actiona?
Fumatul: mareste ritmul cardiac si tensiunea, deterioreaza vasele de sange. Fumatul creste de 3-4 ori riscul aparitiei afectiunilor inimii.
Stresul - acesta creste ritmul cardiac, tensiunea arteriala putand avea oscilatii ample si rapide urmare a stresului. Stresul mareste tensiunea, uzeaza inima si creste riscul atacului de cord.
Consumul de grasimi trans (margarina, prajeli, produse de patiserie si de fast food, deserturi gen napolitane ori anumite sortimente de ciocolata etc.). Am ales sa il prezentam ca factor de risc separat deoarece consumul acestor grasimi artificiale, rezultate in urma prepararii termice si a hidrogenarii, reprezinta deja un fenomen de masa, o maladie a societatii contemporane. Consumul acestor grasimi este mai nociv pentru inima decat aportul de grasimi saturate si decat cel de dulciuri “pure” (cum este dulceata). Grasimile trans cresc colesterolul si degradeaza vasele de sange. “Eficienta” lor in acest sens este foarte ridicata.
Consumul in exces de grasimi saturate si de carbohidrati rafinati. Grasimi saturate inseamna grasimile animale, mai putin grasimea de peste. Carbohidrati rafinati: dulciuri, paine alba si paste din faina alba, patiserie (care include, pe deasupra, si grasimi trans) etc.
Sedentarismul – este un factor important de risc. Miscarea ajuta la normalizarea tensiunii arteriale – in mod direct, dar si prin diminuarea stresului, la reducerea colesterolului si (in mod direct) la tonifierea inimii.
Excesul de sare. Acesta contribuie semnificativ la cresterea tensiunii arteriale. Tensiunea marita reprezinta un factor direct al bolilor de inima.
Consumul excesiv de alcool, care creste frecventa cardiaca si nivelul colesterolului.
Efortul fizic extrem – la fel sau chiar mai mult decat (...)
Click Aici si citeste articolul integral pe SaFiiTuSanatos.ro...