Atentie! Mastile fashion nu asigura protectie impotriva SARS-CoV-2!
masti fashionmasti neconformeprotectie mascaavertisment apccontroale conformitate masti
Asociatia Pro Consumatori (APC) solicita ministrului sanatatii sa dispuna testarea mastilor comercializate in Romania si Directiei Generale a Vamilor sa acorde atentia cuvenita procesului de vamuire a importurilor de masti de protectie si a altor materiale sanitare (dezinfectanti, combinezoane, viziere etc.) folosite in aceasta perioada pentru protectia impotriva SARS-CoV-2.
APC, organizatie de utilitate publica, membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor (BEUC) atrage atentia Ministerului Sanatatii ca, in Romania, se vand masti de protectie care induc in eroare consumatorii in privinta protectiei asigurate de acestea impotriva SARS-CoV-2.
In contextul cresterii alarmante a numarului de imbolnaviri cu SARS-CoV-2, fapt care a determinat impunerea purtarii mastii de protectie in Bucuresti si alte orase mari ale tarii, si in spatiile deschise, APC solicita institutiilor statului roman cu atributii pe zona supravegherii pietei sa verifice mastile de protectie respiratorie atat din punct de vedere al etichetarii, cat si din punct de vedere al indeplinirii parametrilor asumati de producator prin intermediul etichetei sau al ambalajului colectiv.
Cu privire la mastile fashion, APC face urmatoarele precizari pentru consumatori: sunt lavabile, reutilizabile si ajustabile; nu ofera protectie impotriva bacteriilor si virusurilor; ofera protectie doar impotriva inhalarii prafului, polenului si stropirii cu picaturi mari de saliva; nu protejeaza impotriva Covid-19; nu sunt sterile; nu sunt dispozitive medicale, adica nu indeplinesc cerintele standardului SR EN 14683:2019; nu sunt echipamente individuale de protectie, adica nu indeplinesc cerintele standardului SR EN 149:2009.
In ce priveste mastile de protectie respiratorie impotriva SARS-CoV-2, APC recomanda consumatorilor sa foloseasca fie masti faciale de uz medical, fie semi-masti filtrante impotriva particulelor.
- tip I, la care parametrul eficienta de filtrare bacteriana este mai mare sau egal cu 95%;
- tip II, la care parametrul eficienta de filtrare bacteriana este mai mare sau egal cu 98%;
- tip II R, la care parametrul eficienta de filtrare bacteriana este mai mare sau egal cu 98% (mastile tip II R se deosebesc de cele tip II prin capacitatea acestora de a retine eventualele jeturi de fluide directionate catre acestea, precum si printr-o mai buna respiratie).
Semi-mastile filtrante impotriva particulelor sunt fabricate cu respectarea cerintelor standardului SR EN 149:2009 si sunt de trei tipuri:
- FFP1, in cazul carora capacitatea de filtrare pentru particule cu dimensiune medie de 0,3 microni este mai mare sau egala cu 80%;
- FFP2, a caror capacitate de filtrare pentru particule cu dimensiune medie de 0,3 microni este mai mare sau egala cu 94%;
- FFP3, pentru care capacitatea de filtrare pentru particule cu dimensiune medie de 0,3 microni este mai mare sau egala cu 99%.
Mastile de tip FFP1 si FFP2 sunt prevazute cu valve de expiratie care asigura doar protectia celui care poarta masca fata de aerosolii din atmosfera, insa aerul expirat, potential contaminat, nu este filtrat inainte de a fi eliberat in atmosfera (sursa: raspunsul oferit la solicitarea APC de Centrul de Cercetare Stiintifica pentru Aparare CBRN si Ecologie din cadrul Ministerului Apararii Nationale).
In Romania, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a notificat Comisiei Europene si celorlalte state membre prin intermediul bazei de date NANDO, cele doua organisme de evaluare a conformitatii pentru anumite tipuri de echipamente individuale de protectie, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Muncii Alexandru Darabont din Bucuresti, respectiv Institutul National de Cercetare -Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva din Petrosani.
“Romania este in play-off-ul Uniunii Europene in privinta importului de masti cu o valoare de 272 milioane de euro, in primele sase luni de pandemie, insa, pana la aceasta data, nu a transmis nici macar o alerta pe platforma Safety Gate.
Acest fapt demonstreaza ca nu exista preocupare din partea institutiilor statului roman cu atributii in domeniul materialelor sanitare pentru a asigura populatiei Romaniei masti conforme care sa o protejeze impotriva infectiei cu SARS-CoV-2.
Costurile legate de testarea parametrilor de conformitate a mastilor de protectie respiratorie impotriva SARS-CoV-2 sunt insignifiante ca marime pentru bugetul unei institutii ca Ministerul Sanatatii, variind intre 300 de lei (determinarea rezistentei la stropire) si 650 de lei (determinarea eficientei de filtrare bacteriana) pentru un tip de masca.
Avand in vedere ca Ministerul Sanatatii nu doreste testarea mastilor de protectie folosite de romani in aceasta perioada, nu ne ramane decat sa citim eticheta si sa plecam de la premisa ca anumiti producatori sunt de buna credinta si nu ne pun viata si sanatatea in pericol prin punerea la vanzare de masti neconforme.
Folositi numai masti fabricate in Romania pe eticheta carora exista mentiunea referitoare la parametrul eficienta de filtrare bacteriana sau cea referitoare la faptul ca protejeaza impotriva SARS-CoV-2, ambele mentiuni fiind insotite de specificarea standardului agreat la nivelul Uniunii Europene, respectiv SR EN 149 sau SR EN 14683”, a declarat conferentiat universitar doctor Costel Stanciu, presedintele APC.
Foto: pexels.com