Asociatia Romana Anti-SIDA trage semnalul de alarma: Infectia cu HIV si hepatitele virale risca sa se raspandeasca foarte mult
arashivhepatitaconsumatori de droguri
Asociatia Romana Anti-SIDA trage un semnal de alarma si spune ca, din cauza lipsei fondurilor pentru a aproviziona consumatorii de droguri injectabile din Bucuresti, cu seringi, acestia refolosesc seringile sau chiar si le imprumuta intre ei. Rezultatul acestor actiuni ar putea duce la o crestere a numarului de cazuri de infectii cu HIV si hepatitele virale.
Dupa ce, timp de 20 de ani, a asigurat gratuit aprovizionarea cu seringi noi, pentru a preveni raspandirea infectiilor in randul consumatorilor de droguri, ARAS a anuntat ca e nevoita sa inchida acest serviciu, din cauza lipsei fondurilor.
''Din cauza lipsei de fonduri, echipa mobila ARAS, care a oferit timp de peste 20 de ani servicii de prevenire persoanelor cu vulnerabilitate crescuta, nu mai intervine pe strazile Bucurestiului de la finele lunii decembrie 2020”.
De asemenea, potrivit ARAS, La centrul de asistenta comunitara ARAS Titan (deschis in 2008 pentru a oferi servicii de reducere a riscurilor) nu mai exista, de o saptamana, seringi de 1 ml (pe care persoanele care consuma droguri prin injectare nu le gasesc nici in farmacii).
Rezultatul este ca infectia cu HIV si hepatitele virale se raspandesc deja
Prin urmare, consumatorii de droguri injectabile din Bucuresti refolosesc seringile deja utilizate sau le folosesc in comun cu alti consumatori. Rezultatul este ca infectia cu HIV si hepatitele virale se raspandesc deja, lovind din nou aceasta categorie de persoane deja vulnerabile si, de aici, comunitatea in ansamblu, mai spun reprezentantii ARAS.
De ce s-a ajuns in aceasta situatie?
ARAS expune o serie de motive pentru care s-a ajuns aici. Printre altele, ARAS atrage atentia asupra faptului ca ''autoritatile nationale (Ministerul Sanatatii, Agentia Nationala Antidrog) au contat mereu pe sprijinul finantarilor externe contractate direct de organizatiile neguvernamentale si care, practic, au incetat sa existe in 2020''.
Un alt motiv indicat este acela ca ''politicile nationale si legislatia aferenta in domeniul prevenirii bolilor infectioase au prevederi inaplicabile, sunt alcatuite defectuos, in sensul in care prevad un mecanism de aplicare ce nu poate fi pus in practica''.
Toate eforturile depuse de ARAS, pentru a sustine in continuare proiectul, au fost in zadar
Totodata, reprezentantii Asociatiei spun ca, desi au depus eforturi insemnate pentru a sustine in continuare proiectul, apeland la mai multe autoritati publice, acesteaau fost zadarnice.
''Toate eforturile facute de ARAS, care a depus propuneri de finantare la Ministerul Sanatatii, la unele primarii de sector, care a oferit autoritatilor locale si nationale infrastructura echipei de teren (ca si a centrului de asistenta comunitara si a altor servicii sociale) pentru a contribui si la activitati in comunitate, menite sa previna transmiterea COVID-19, care a intentat si un proces impotriva MS pentru ca nu asigura distribuirea seringilor prevazute in programul HIV (proces pierdut in prima instanta, dar urmat de recurs), au fost fara rezultat.
ARAS — Asociatia Romana Anti-SIDA — este o organizatie neguvernamentala care ofera, din 1992, servicii de prevenire a HIV/SIDA, hepatitelor, infectiilor cu transmitere sexuala si de sprijin pentru persoanele afectate si pentru familiile acestora. In plus, ARAS militeaza pentru respectarea drepturilor omului in Romania, care includ dreptul la servicii medicale si sociale. ARAS este membra a Coalitiei Internationale PLUS.
Comunicatul de presa transmis de ARAS poate fi lecturat, in integralitate, AICI