Iar pe cei care stau foarte mult la birou este aproape inutil sa-i mai amintim, intrucat acestia sunt printre cei mai afectati de problemele de acest tip. Gasiti, in continuare, 8 dintre cele mai frecvente afectiuni ale coloanei vertebrale care va pot afecta atat viata personala, cat si pe cea profesionala.
1. Spondilita anchilozanta – este o forma de artrita care apare frecvent la nivelul coloanei vertebrale, desi poate afecta si alte articulatii. Nu se cunoaste clar cauza acestei afectiuni, insa cercetarile au aratat ca genetica, mediul (lipsa de exercitiu, obezitatea, fumatul, alcoolul, varsta etc.) si sistemul imunitar al pacientului pot fi factori determinanti pentru aparitia sa.
2. Discopatia lombara – este cea mai frecventa afectiune a sistemului nervos si face referire la degradarea discurilor care despart vertebrele. Aceasta este, de asemenea, cea mai frecventa boala chirurgicala a coloanei vertebrale si apare, in general, in urma unor traume fizice repetate si a presiunii indelungate exercitate la nivelul coloanei.
3. Spondiloza – este o fectiune tot mai des intalnita, care, desi nu este grava, poate fi destul de dureroasa si este tot mai des intalnita. Spondiloza este un fenomen de imbatranire care poate afecta orice regiune a coloanei vertebrale (cervicala, toracica sau lombara), peste 80% dintre persoanele cu varsta de peste 40 de ani prezentand aceasta afectiune.
4. Lumbago – consta intr-o durere lombara acuta care apare brusc si survine dupa o miscare gresita care provoaca un microtraumatism al discului intervertebral. Acest blocaj determina o postura incorecta a organismului care se vindeca, in general, in cateva zile cu repaos la pat si tratament adecvat. Cauzele sunt multiple, de la inactivitate fizica, pana la suprasolicitare.
5. Hernia de disc – poate aparea in orice zona a coloanei vertebrale si este o afectiune a discurilor intervertebrale care atunci cand se deterioreaza in urma accidentelor sau a imbatranirii, ies in exterior sau se rup. Aceasta se trateaza nechirurgical in aproximativ 6 saptamani, iar daca acesta nu functioneaza, prin tratament chirurgical.
6. Sciatica – isi face aparitia atunci cand problemele degenerative care au loc la nivelul coloanei vertebrale lombare nu sunt tratate corespunzator si la timp, iritand, astfel, nervul sciatic, cel mai mare nerv al organismului. Durerile in cazul acestei afectiuni pornesc din regiunea lombara radiaza catre solduri si coboara spre picioare.
7. Scolioza – este deviatia coloanei vertebrale in plan frontal, aceasta curbandu-se intr-o parte, in forma literei S sau C. În 80% dintre cazuri, cauzele acestei boli nu sunt cunoscute, insa aceasta apare, de obicei, in copilarie sau adolescenta si este, adesea, o afectiune genetica. Scolioza este una dintre cele mai frecvente si grave boli ale copiilor, Romania fiind pe primul loc in Europa ca incidenta al acestei afectiuni.
8. Cifoza – este o deviatie a coloanei vertebrale in plan simetric, manifestandu-se prin curbarea excesiva a coloanei in regiunea toracica si care duce la aparitia unei cocoase. Cifoza poate aparea la orice varsta si este rezultatul unor probleme de dezvoltare, a unei boli degenerative sau a unui traumatism al coloanei vertebrale.
Daca in prezent aproximativ 40% dintre oameni sufera de afectiuni ale coloanei, pe termen scurt, se estimeaza ca numarul acestora va creste semnificativ, fiind cuprins intre 60% si 90%. Din acest motiv, afectiunile coloanei trebuie tratate cu cea mai mare atentie atat in plan personal, cat si profesional, deopotriva de catre angajati si de catre angajatori. Acestia din urma trebuie sa aiba in vedere trei factori de risc, respectiv pe cei psihosociali (satisfactie profesionala scazuta, sarcini neclare de lucru etc.), pe cei legati de organizarea necorespunzatoare a muncii si mai ales pe cei fizici (munca fizica grea, ridicarea de greutati sau pozitie vicioasa de lucru).
Sursa foto:
https://www.pexels.com/photo/grayscale-photo-of-three-men-arranging-metal-wall-959325/Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212