Poate una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face este sa consideri ca, fiind temporari, dintii de lapte pot fi complet neglijati - nimic mai gresit; dentitia permanenta a celui mic este profund influentata de cum tratam dintii de lapte. Dr. stomatolog Alexandra Mircea ne-a pregatit un ghid cu 5 dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre dintii de lapte ai copilului tau.
1. Fluorul trebuie introdus in dieta celui mic inca de la 6 luni
Fluorul este un mineral care ne ajuta sa prevenim cariile, intarind smaltul dentar. Vestea buna este ca gasim fluorul inclusiv in apa de la robinet - acesta este si cel mai usor mod prin care ii poti asigura celui mic doza necesara de fluor: da-i zilnic sa bea putina apa de la robinet, incepand cu perioada in care incepe sa manance mancare solida - pe la 6 luni. E bine de stiut ca fluorul nu se gaseste in apa imbuteliata.
2. Si dintii de lapte pot fi afectati…
...De carii, dar nu numai. Pe langa carii, bruxismul este o alta afectiune care apare la cei mici. „Scrasnitul din dinti” asa cum este cunoscut popular, poate duce la erodarea dintilor de lapte, dar si generarea unei tensiuni in zona maxilarului; juniorul se va simti iritat si va acuza si dureri de cap, deci nu il ignora daca isi scrasnenste dintii in somn - mergi la stomatolog pentru tratamentul potrivit.
Daca bruxismul apare in perioada primelor zile de gradinita, tine cont ca s-ar putea sa aiba o cauza psihologica: se poate simti anxios, iar atunci problema trebuie tratata atat de stomatolog, cat si de psihoterapeut.
3. Primul dinte, prima vizita la stomatolog
Multi parinti asteapta ca dentitia temporara sa erupa complet pentru a face prima vizita la stomatolog - nimic mai gresit. Copilul tau ar trebui sa-l vada prima data pe dentist odata cu eruptia primului dintisor, dupa care odata cu prima lui aniversare.
Chiar daca controlul va fi, evident, mult mai scurt decat in cazul unui adult, este important ca cel mic sa se acomodeze timpuriu cu mediul din cabinet si cu specialistului, pentru a nu dobandi, mai tarziu, teama de dentist.
4. Poti sa il ajuti pe cel mic sa simta mai putina durere
Eruptia dintilor de lapte nu este un proces placut nici pentru copii, nici pentru parinti. Dar afla ca il poti ajuta pe cel mic in procesul de eruptie - va fi mai putin dureroasa, iar gingiile lui nu vor fi la fel de iritate:
5. Problemele de alinere si spatiere trebuie corectate si la dintii de lapte
Multi parinti ignora alinierile incorecte ale dintilor de lapte, crezand ca dintii permanenti vor erupe drepti - in realitate, dentitia permanenta nu are cum sa fie corecta daca problemele dentitiei temporare nu sunt corectate.
Sa privim dintii de lapte ca pe un fundament - in functie de cat de „solid” si sanatos este acest fundament, dentitia permanenta va fi una dreapta, frumoasa, corect aliniata. De aceea afla ca si copiii cu dinti de lapte pot avea parte de tratamentul cu aparat dentar: purtarea timpurie a aparatului dentar influenteaza - in bine - dintii permanenti.
Cand vine vorba despre aparat dentar pret,, acesta difera in functie de stadiul anomaliilor, dar si de modelul ales - si in ce priveste „dorinta” copiilor de a purta aparat dentar, afla ca cei mici sunt mult mai receptivi pentru aparat dentar decat adultii: il vad ca pe o joaca, ca pe un accesoriu diferit.
Dintii de lapte sunt, intr-adevar, temporari. Insa ingrijirea lor incorecta poate genera probleme permanente. Asa ca, daca iti doresti ca cel mic sa ajunga la maturitate multumit de dintii sai si increzator in zambetul pe care il are, asigura-te ca nu tratezi dintii de lapte superficial. Stomatologul trebuie sa joace un rol activ in viata celui mic inca din primele luni de viata - si nu uita de puterea exemplului: daca te va vedea pe tine interesat de dintii tai si ingrijindu-i corect, asa va face si el.
Ultimele NOUTATI
Cursul valutar EURO- LEU 2025. La ce sa te astepti daca platesti chirie, rate la credite in euro sau ai depozite bancare?
NU mai platesti amenzi din greseala! Solutia geniala introdusa de Banca Transilvania
E oficial. Anul acesta bugetarii si pensionarii NU mai primesc majorari de salarii si pensii
Partenerii nostri
Modificari in Codul Muncii. Protectia angajatilor si hartuirea la locul de munca
Evidenta programului de lucru - ce prevede Codul Muncii si explicatiile specialistilor
Tranzactii intre firma si persoana fizica: Cum stabiliti pretul pentru a evita problemele fiscale
Impozitare microintreprinderi: 5 modificari esentiale aduse de OUG nr. 156/2024
Te-ar putea interesa si
Cursul valutar EURO- LEU 2025. La ce sa te astepti daca platesti chirie, rate la credite in euro sau ai depozite bancare?
NU mai platesti amenzi din greseala! Solutia geniala introdusa de Banca Transilvania