Gabriela Dita, consultant: Statul poate sa ceara retroactiv incasarea TVA de la beneficiarii de drepturi de autor
gabriela ditastattvafiscdrepturi de autor
Statul poate incasa TVA retroactiv, precum si penalitati, de la persoanele care lucreaza pe drepturi de autor si nu are importanta daca acestea au incasat sau nu TVA de la beneficiarii operelor, spune Gabriela Dita, specialist Rentrop & Straton pe legislatia muncii.
Maia Morgenstern, Mihai Gadea, Cornel Nistorescu sau Mircea Badea se afla printre cei care au protestat impotriva unei astfel de decizii a Fiscului. Ei sustin ca acordarea dreptului de exploatare a unui drept de proprietate intelectuala de catre autor angajatorului sau nu este un contract de prestari de servicii, ci un contract de realizare a operei.
Legea nu lasa insa loc de interpretari. "Potrivit legii, obligatia unei persoane este ca, daca a depasit intr-an venituri de 35.000 de euro, sa se declare ca platitor de TVA", a declarat, pentru Manager.ro, Gabriela Dita.
De ce nu i-a notificat statul pe cei afectati mai devreme? Dita spune ca Fiscul nu are aceasta obligatie. "Se porneste de la premisa de buna credinta. In cazul in care se ajunge in instanta, statul are castig de cauza", a mai spus consultantul Rentrop & Straton.
Artistii si jurnalistii sustin ca demersul Fiscului este ilegal si contravine dreptului comunitar european si legilor CEDO. Gabriela Dita spune ca, in cazul in care legislatia europeana are prevederi care le sunt favorabile celor care critica decizia ANAF, acestea primeaza intr-un final peste legile din Romania.
In acceptiunea taxei pe valoarea adaugata (TVA) este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice (activitatile producatorilor comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora, exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate).