ANAF actualizeaza procedura de administrare a grupului fiscal unic pentru TVA
grup fiscal tvaanaf
Un grup de persoane impozabile stabilite in Romania, independente din punct de vedere juridic, dar aflate in stransa legatura din punct de vedere financiar, economic si organizatoric, poate opta sa fie tratat de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) drept grup fiscal unic pentru TVA, chiar daca persoanele sunt administrate de organe fiscale diferite, potrivit ANAF.
Prin Normele Metodologice de aplicare a Titlului VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost eliminata conditia ca din grupul fiscal unic sa faca parte doar contribuabili administrati de catre acelasi organ fiscal.
Totodata, prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 3775/2015 pentru aprobarea unor competente speciale ale organului fiscal central, cu modificarile si completarile ulterioare, s-a stabilit ca organul fiscal competent pentru administrarea reprezentantului grupului fiscal unic, este competent sa administreze obligatiile fiscale datorate de toti membrii grupului.
De asemenea, s-au modificat si regulile de intocmire a primului decont de TVA de catre membrii grupului fiscal dupa iesirea acestora din grup, respectiv la operatiunile care se inscriu in decont.
In acest context, procedura de implementare si de administrare a grupului fiscal unic, aprobata anterior prin OPANAF nr. 607/2013, trebuie actualizata, astfel ca s-a intocmit "Proiectul de ordin al presedintelui ANAF privind aprobarea Procedurii de implementare si de administrare a grupului fiscal unic, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare".
Conform ANAF, institutia continua sa modifice procedurile pentru a asigura contribuabililor un cadru de administrare fiscala unitara si cat mai simpla.