Valabilitatea pasapoartelor va fi extinsa la 10 ani. Se schimba si emiterea in regim de urgenta
prelungire durata pasapoarteemitere pasaporttaxe pasaportunde imi fac pasaportul
Guvernul a aprobat, joi, un proiect de lege, care prelungeste valabilitatea pasapoartelor simple electronice la 10 ani, fata de cinci in prezent, in cazul persoanelor care au implinit varsta de 25 de ani.
Proiectul de lege aduce mai multe modificari si completari Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.
Pentru copiii cu varsta de pana la 12 ani,
pasaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 12 si 25 de ani va fi valabil 5 ani.
Potrivit MAI, noile reglementari vor avea ca efect principal fluidizarea activitatii serviciilor de emitere a pasapoartelor prin scaderea numarului de solicitari pentru eliberarea unor astfel de documente.
Actul normativ aprobat de Guvern reevalueaza si cadrul normativ care reglementeaza eliberarea pasaportului simplu temporar, care va putea fi emis doar in anumite situatii de urgenta obiective (determinate de motive de sanatate, familiale sau profesionale) in care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui pasaport simplu electronic.
Urgenta va trebui dovedita in momentul depunerii cererii de eliberare a pasaportului simplu temporar. Pentru situatiile in care se solicita eliberarea unui pasaport simplu temporar in scopul deplasarii minorului in strainatate pentru studii sau concursuri oficiale organizate de institutii straine, este eliminata obligatia ca documentele doveditoare sa fie avizate de o autoritate administrativa romana.
"Pe ordinea de zi avem un punct referitor la extinderea termenelor de valabilitate a pasapoartelor si conditiile de emitere ale acestora. Pentru ca dorim sa eliminam cozile de la pasapoarte, vom extinde termenele de valabilitate ale pasapoartelor prin mai multe modificari si completari aduse Legii 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.
Valabilitatea pasapoartelor simple electronice va fi extinsa la 10 ani, fata de cinci ani in prezent, in cazul persoanelor care au implinit varsta de 25 de ani, respectiv de la trei la cinci ani pentru persoanele cuprinse intre 12 si 25 de ani", a declarat premierul Dancila, la inceputul sedintei de Guvern din 22 februarie.
Si emiterea pasaportului simplu temporar va fi imbunatatita
O alta modificare prevede si schimbarea cadrului normativ ce reglementeaza modalitatea de eliberare a pasaportului simplu temporar. Potrivit noilor masuri, acesta va putea fi emis in anumite situatii speciale, de urgenta.
Persoanele care din orice motive, nu doresc eliberarea unui pasaport simplu electronic pot solicita un pasaport simplu temporar, care le va fi insa eliberat in intervalul in care se emite pasaportul simplu electronic.
Actul normativ reglementeaza, de asemenea, posibilitatea eliberarii pasaportului si in baza ordonantelor presedintiale nedefinitive date in conditiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, prin care instanta a dispus cu privire la exercitarea autoritatii parintesti ori prin care a suplinit acordul celuilalt parinte pentru eliberarea pasaportului copilului.
"Pentru situatiile in care se solicita eliberarea unui pasaport simplu temporar in scopul deplasarii minorului in strainatate pentru studii sau concursuri oficiale organizate de institutii straine este eliminata obligatia ca documentele doveditoare sa fie avizate de o unitate administrativa romana. Persoanele care, din orice motive, nu doresc eliberarea unui pasaport simplu electronic, pot solicita un pasaport simplu temporar, care le va fi insa eliberat in intervalul in care se emite pasaportul simplu electronic", a explicat Viorica Dancila.
Citeste si: S-a votat in Senat plafonarea dobanzilor la credite: "Romanii vor fi victimele camatarilor"