Vacantele in Europa s-au tot scumpit in ultimii ani, city-break-urile pe care puteai sa le faci cu doar 2-300 de euro ramanand doar o amintire frumoasa pentru cei pasionati de calatorii. Pandemia de coronavirus a schimbat complet regulile jocului in industria de turism, anii ce au urmat restrictiilor din acea perioada venind la pachet cu scumpiri majore la hoteluri si restaurante.
Sigur, inca poti gasi bilete de avion la preturi destul de mici, in special daca vrei sa calatoresti cu o companie low-cost. Insa preturile la hoteluri au crescut semnificativ in ultimii ani. Astfel, este tot mai greu sa rezervi o camera dubla pentru o noapte cu mai putin de 80 sau chiar 100 de euro in multe orase din Europa. Daca vrei sa calatoresti la Roma, Paris sau Barcelona, esti nevoit sa te gandesti bine la buget inainte de a pleca la drum!
Lasand la o parte scumpirile despre care am vorbit in randurile anterioare, multe orase din Europa au inceput sa impuna taxe turistice sau sa le mareasca pe cele existente. Unele orase europene se confrunta cu valuri extrem de mari de turisti care vor sa le viziteze in timpul sezonului estival, localnicii ajungand sa se revolte si sa ceara chiar interzicerea accesului pentru turisti. Astfel, autoritatile au impus anumite taxe turistice pentru a ii descuraja pe unii turisti sa mai vina in vizita.
Venetia este cel mai bun exemplu pe care il putem da in aceasta privinta, autoritatile orasului introducand o taxa de intrare pentru turisti care poate varia intre 3 si 10 euro pe zi, in functie de sezon. Potrivit autoritatilor locale, fondurile colectate din aceasta taxa vor fi folosite la intretinerea orasului si la gestionarea numarului mare de turisti. Asadar, un city-break aici va fi mai scump incepand din aceasta vara!
Barcelona este un alt oras mare din Europa care se confrunta cu un aflux mult prea mare de turisti in timpul verii. Astfel, autoritatile catalane au decis sa creasca taxa turistica, aceasta variind acum intre 1.75 si 3.50 euro pe noapte. Potrivit anunutului oficial, masura a fost luata pentru a sprijini dezvoltarea durabila a turismului in oras si pentru protejarea patrimoniului cultural.
In Amsterdam lucrurile stau si mai rau pentru turisti, autoritatile percepand de la turisti o taxa in valoare de 7% din costul cazarii, la care se adauga inca o suma fixa de 3 euro. Tinand cont de costul cazarii din capitala Olandei, taxa turistica poate depasi chiar si 15 euro pentru o singura noapte.
Mai departe, si Paris a majorat taxa turistica, aceasta variind acum intre 0.2 si 5 euro pe noapte, in functie de tipul de cazare. In Roma, taxa turistica poate ajunge pana la 7 euro pe noapte pentru cazarile considerate a fi de lux.
Citeste si: Litoralul pentru toti 2024: te cazezi cu 50 de lei, adica doua pachete de tigari pe noapte
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si