Practic, Palawan este o intreaga provincie a Filipinelor, situata pe o insula deloc mica, cu o lungime de peste 450 de kilometri. In aceste conditii, Palawan este considerata chiar cea mai intinsa asezare din intreaga tara. Mai mult decat atat, despre Palawan se vorbeste ca fiind “ultima frontiera” a tarii, intinzandu-se de la Borneo si pana la Mindoro si fiind asezata intre Marea Chinei de Sud si Marea Sulu. Puerto Princessa este capitala administrativa a insulei si probabil locul in care veti poposi prima data in cazul in care vreti sa ajungeti in Palawan.
Insula Palawan era necunoscuta turistilor pana in urma cu cateva decenii, insa un accident al unei ambarcatiuni produs in anul 1979 in Bacuit Bay a schimbat odata pentru totdeauna acest lucru. Dupa ce lumea intreaga a putut vedea cu acea ocazie ce ascunde Insula Palawan, nimic nu a mai putut salva-o de multimile de turisti dornici sa o exploreze de la un capat la altul. In ziua de astazi, Insula Palawan este cotata, alaturi de Boracay, ca fiind cea mai cunoscuta si apreciata insula din Filipine, fiind vizitata anual de zeci si chiar sute de mii de turisti din toate colturile lumii.
El Nido este destinatia principala pentru care opteaza marea majoritate a turistilor veniti in Palawan, insa nici asezarile din Puerto Princessa sau Port Barton nu sunt de neglijat. El Nido poate fi considerat de multi turisti ceva mai pretentiosi un mic sat turistic din Insula Palawan, care pana in urma cu cativa ani nu avea de unde sa stie ca va fi luat cu asalt de mii de turisti in fiecare zi. El Nido se bucura de o atmosfera cu totul si cu totul speciala, putand fi comparat cu Vama Veche din Romania din acest punct de vedere. In plus, din El Nido se poate pleca in cateva excursii care vor dezvalui turistilor ce are Insula Palawan mai de pret.
Mai intai de toate va trebui sa ajungeti in Manila, capitala Insulelor Filipine. Daca zburati din Romania, Qatar Airways si Turkish Airlines sunt principalele doua companii aeriene care ofera zboruri convenabile spre aceasta destinatie. Totusi, un zbor spre Filipine nu este atat de ieftin, avand de cele mai multe ori un pret de peste 600 de euro.
Desigur, pentru a economisi niste bani, puteti lua in calcul ideea unui zbor catre Kuala Lumpur, Singapore sau Bangkok, destinatii spre care se poate zbura mult mai ieftin din tara noastra. Odaca ce ati ajuns acolo, puteti apela la un zbor low-cost catre Filipine, companiile Air Asia si Cebu Pacific fiind cele mai cautate!
Desi vorbim despre capitala Insulelor Filipine, Manila nu reprezinta la aceasta ora una dintre destinatiile preferate de turistii din intreaga lume. De cele mai multe ori, turistii isi petrec o singura zi in Manila sau nici macar atat, preferand sa zboare direct catre insulele in care doresc sa ajunga.
Odata ajunsi in Manila, va trebui sa luati inca un zbor scurt catre Puerto Princessa, capitala Insulei Palawan. Zborurile catre Palawan sunt de cele mai multe ori extrem de ieftine, costand sub 50 euro. Si pentru acest zbor veti apela tot la o companie low-cost locala, si anume Air Asia sau Cebu Pacific.
In functie de planurile de vacanta pe care le aveti, puteti ramane pentru una sau doua nopti in Puerto Princessa sau puteti pleca direct catre destinatia mult mai cunoscuta a insulei, si anume El Nido. Din Puerto Princessa se poate lua un autocar catre El Nido, drumul durand aproximativ 6 ore. Pretul este destul de ieftin, aproximativ 5 euro de persoana.
Palawan este o insula tropicala, ceea ce inseamna ca temperaturile sunt ridicate pe tot parcursul anului. Insa, este important de stiut ca in Palawan exista doua sezoane principale, unul uscat si unul ploios. In aceste conditii, cel mai indicat este sa vizitati Insula Palawan intre lunile decembrie si mai, atunci cand veti putea profita de tot ce are aceasta insula de oferit. De asemenea, trebuie sa tineti cont ca lunile decembrie si ianuarie sunt extrem de aglomerate, ceea ce inseamna ca va trebui sa va cautati cazare cu cateva luni bune inainte!
Incepand cu luna iunie si pana spre mijlocul lunii noiembrie, Insula Palawan se regaseste in sezonul ploios. Bineinteles, asta inseamna ca preturile sunt mult mai mici, numarul turistilor fiind chiar si de zece ori mai mic in comparatie cu lunile de varf. Perioadele musonice se pot dovedi insa extrem de periculoase, riscul de a ramane blocati pe insula pentru zile intregi fara electricitate si fara semnal de telefonie mobila fiind destul de crescut.
DIn fericire, turistii romani care vor sa calatoreasca in Insulele Filipine nu au nevoie de viza turistica. In aceste conditii, pasaportul si biletul de iesire din tara vor fi singurele documente care va vor fi solicitate la biroul de imigrari. Cetatenii romani care viziteaza Insulele Filipine vor primi pe pasaport o stampila care atesta dreptul la o sedere de cel mult 30 de zile.
Asa cum am spus si in randurile anterioare, Palawan este cea mai intinsa asezare a Filipinelor, avand o lungime de peste 450 de kilometri. Marea majoritate a turistilor care isi petrec vacanta in Palawan aleg sa se cazeze in El Nido. Totusi, cei care au la dispozitie mai multe zile de concediu pot alege sa isi petreaca cateva nopti si in Puerto Princessa sau chiar Port Barton. Totodata, nu putini sunt cei care aleg sa vina in Palawan fara o cazare rezervata din timp. In acest caz, cei care procedeaza asa pot pleca zi de zi in explorarea insulei, alegand sa se cazeze in pensiuni sau mici hoteluri situate in zonele mai putin turistice ale insulei.
El Nido, principala statiune din intreaga Insula Palawan, este extrem de mic, putand fi parcurs pe jos de la un capat la altul in doar cateva zeci de minute. In aceste conditii, oriunde ati alege sa va cazati, cel mai probabil veti fi extrem de aproape de toate punctele de interes ale statiunii. Bineinteles, cu cat hotelul sau pensiunea este mai aproape de plaja, cu atat si pretul va fi mai mare!
Turistilor care ajung in El Nido, Palawan le sunt oferite patru tururi, notate cu litere de la A la D, care contin aproape toate punctele de interes din zona. Tururile au in general un pret de aproximativ 25 de euro, fiind de preferat sa le achizitionati direct de la fata locului.
Cea mai apreciata excursie este cea oferita in cadrul Tour A, aceasta incluzand vizite la Small Lagoon, 7 Commando Beach, Big Lagoon, Secret Lagoon si Shimizu Island. De asemenea, in cadrul excursiei sunt incluse si doua opriri in zone speciale unde se poate face snorkeling.
Urmatorul in topul preferintelor turistilor ajunsi in Palawan este Tour C, care include vizite la Secret Beach, Talisay Beach, Matinloc Shrine, Star Beach, Helicopter Island si Hidden Beach. De asemenea, masa de pranz si opririle pentru snorkeling sunt incluse in tur!
In cazul in care alegeti sa ramaneti pentru cateva zile si in capitala Puerto Princessa, trebuie sa stiti ca in niciun caz nu va veti plictisi. Cea mai cunoscuta atractie din aceasta zona este reprezentata de Underground River (Raul Subteran), acolo unde veti putea face o plimbare cu caiacul. Multi dintre cei care ajung aici mai viziteaza si Gradina de Fluturi si Ferma de Crocodili.
Asa cum probabil v-ati fi asteptat, pestele si fructele de mare sunt la cea mai mare cautare in Palawan. Marele avantaj oferit de o insula este ca pestii si fructele de mare vor fi intotdeauna proaspete, pescuite cu numai cateva ore inainte de a ajunge pe gratar. In El Nido se regasesc o multitudine de restaurante cu specific european, in special grecesc si italienesc, asa ca nu veti putea duce dorul mancarii pe care o cunoasteti deja.
O vacanta in Palawan nu este chiar ieftina, aceasta fiind una dintre cele mai costisitoare destinatii din Insulele Filipine. Asa cum spuneam si mai devreme, drumul pana acolo va va scoate din buzunare intre 600 si 800 de euro, poate chiar mai mult in cazul in care veti merge chiar in perioada sarbatorilor de iarna.
O noapte de cazare intr-o camera dubla la un hotel de trei stele poate costa chiar si peste 50 de euro, un pret care este considerat extrem de mare pentru regiunea Asiei de Sud-Est. Bineinteles, veti putea opta si pentru pensiuni care va vor oferi camere pentru aproape 30 de euro, insa nu trebuie sa va asteptati la conditii atat de bune.
O masa la un restaurant bun va va costa in jur de 15 sau 20 de euro! Bineinteles, puteti apela insa si la frigarui sau mancare gatita la marginea strazii pentru 1 sau 2 euro. Un scuter poate fi inchiriat pentru nici 10 euro pe zi, iar o barca privata poate fi inchiriata pentru aproximativ 60 - 80 de euro.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si