Ca veni vorba de autentic, in ciuda popularitatii, Bali este inca regiunea in care localnicii se imbraca in costume traditionale pentru ca vor, nu pentru a impresiona oaspetii.
Este locul unde turistii pot manca preparate traditionale delicioase in warung-uri la colt de strada pentru o nimica toata, este locul unde natura impresioneaza, campurile de orez aflandu-se in fruntea listei cu peisaje divine. Bali este locul in care, desi oamenilor le-a fost prezentat un alt zeu – turismul si banul aferent – ei tot se trezesc in zorii zilei pentru a prezenta ofrande sub forma de flori si betisoare parfumate zeilor lor vechi, aflati sub forma de statui peste tot pe insula.
Sa incepem insa cu inceputul si sa vorbim despre cum putem ajunge cel mai rapid pe Insula Zeilor. Singurul punct de acces aerian este Aeroportul International Ngurah Rai, cunoscut si sub denumirea de Denpasar International. Aeroportul este situat in Sudul insulei Bali, intre localitatile Kuta si Jimbaran si la doar 15 kilometri de capitala Ubud.
Cea mai utilizata companie aeriana folosita de romanii care isi petrec vacanta in Bali este, fara indoiala, Qatar Airlines. Zborurile cele mai scurte dureaza in jur de 17 ore, in acest interval de timp fiind programata si o escala de aproximativ 3 ore in Doha. Pretul pentru un asemenea zbor este in cele mai multe situatii in jur de 550 sau 600 de euro. De asemenea, din Bucuresti se mai poate zbura in Bali cu Turkish Airlines sau cu KLM, insa preturile sunt mai mari.
In cazul in care va doriti ceva mai ieftin si beneficiati si de mai mult timp liber, puteti alege sa zburati cu Qatar Airlines sau cu Aeroflot in Kuala Lumpur sau Singapore, doua destinatii spre care, de cele mai multe ori, se zboara mai ieftin. De aici puteti zbura in Bali cu o cursa low-cost oferita de Air Asia, cea mai cunoscuta companie de acest gen de pe continent.
Atunci cand decideti ca vreti sa va petreceti vacanta in Bali este indicat sa fiti atenti si la perioada in care puteti merge. In Bali se disting doua anotimpuri importante: cel uscat si cel umed, cu ploi si inundatii. Anotimpul uscat incepe in luna mai si dureaza pana in septembrie, in timp ce ploile pun stapanire pe insula incepand cu luna octombrie si dureaza pana spre sfarsitul lui martie.
Din fericire, cetatenii romani care vor sa calatoreasca in Indonezia in scop turistic nu au nevoie de viza. Insa, trebuie sa specificam faptul ca sederea poate fi de maximum 30 de zile in cazul in care se opteaza pentru aceasta varianta. Pentru a putea intra pe teritoriul Indoneziei aveti nevoie de un pasaport care sa aiba o valabilitate mai mare de sase luni de la data calatoriei.
Desi nu este obligatorie, o asigurare de calatorie se poate dovedi intotdeauna utila in cazul in care se intampla ceva neprevazut.
Desi poate ca nu pare foarte mare la prima vedere, Insula Bali este impartita in mai multe zone, fiecare dintre acestea fiind preferata de un anume tip de turisti. In aceste conditii, in functie de preferintele pe care le aveti, va puteti cauta un hotel sau o pensiune in zona care vi se potriveste cel mai bine. Bineinteles, este indicat totusi ca pe parcursul vacantei petrecute acolo sa vizitati toate zonele de interes pentru a va face o idee asupra a ceea ce ofera acestea.
Capitala Ubud este preferata de cei care isi doresc ceva mai multa liniste si interactiune cu localnicii. La polul opus regasim statiunile Kuta si Seminyak, prima dintre ele fiind preferata calatorilor cu rucsacul in spate, in timp ce cea de-a doua fiind apreciata de turistii care isi doresc ceva mai mult lux. Sanur este o alta statiune cunoscuta din Bali, aceasta fiind preferata de cele mai multe ori de familiile care cauta un loc mai retras. In cele din urma, cei care vin in Bali pentru scufundari sau pentru snorkeling isi indrepta atentia in primul rand catre statiunile Amed si Pemuteran.
Unul dintre marile avantaje ale Insulei Bali este acela al preturilor la cazare pentru toate buzunarele. Cei cu un buget redus pot gasi pensiuni in care se pot caza chiar si cu 15 sau 20 de euro pe noapte. Daca vorbim despre unitati hoteliere de trei stele, trebuie sa va pregatiti un buget mediu de 40 de euro pentru o noapte. Desigur, Insula Bali are si multe hoteluri de lux, la care o camera dubla poate ajunge si la peste 300 de euro pe noapte!
Vorbim despre o insula tropicala asa ca, inainte de toate, cei care calatoresc acolo sunt interesati de cele mai frumoase plaje. Statiunile Kuta si Seminyak au, probabil, cele mai populare plaja de pe intreaga insula. Daca va doriti o plaja fara prea multi turisti si fara facilitati moderne, puteti merge in Jimbaran, o plaja care se afla nu foarte departe de aeroport. Nusa Dua este, de asemenea, una dintre cele mai iubite plaje de turistii care au ajuns in Insula Zeilor, acest lucru datorandu-se nisipului fin si a apei cristaline.
Capitala Ubud este considerata centrul cultural al insulei, acolo putand fi gasite cele mai importante muzee din Bali. Totodata, cei care aleg sa isi petreaca cateva zile de vacanta aici vor avea ocazia de a admira colectii de picturi balineze si de a participa la spectacole de dans si muzica traditionala.
Chiar daca micutul oras este sufocat uneori de numarul foarte mare de turisti, nu este nevoie decat sa “evadezi” in terasele de orez care se intind pe dealurile din imediata apropiere.
Daca ajungi in Bali, se spune ca este obligatoriu sa vizitezi si Templul Uluwatu, unul dintre cele mai cunoscute temple din intreaga tara. Templul Uluwatu dateaza inca din secolul 10, despre acesta spunandu-se ca protejeaza insula de spiritele rele ale marii. Cu siguranta, templul merita o vizita in special la apusul Soarelui, atunci cand imaginea acestuia pare desprinsa din povesti.
Cascada Sekumpul este un alt loc care nu trebuie ratat in Insula Bali. Sekumpul este, mai bine spus, o serie de sapte cascade, care a reusit de-a lungul timpul sa ii impresioneze pe toti cei care au vizitat-o. Daca apelati la un ghid local, veti putea face o drumetie de patru sau cinci ore in care veti traversa mai multe terase de orez, sate pitoresti si chiar o portiune din jungla tropicala pana sa ajungeti la cascada.
In cele din urma, Padurea Maimutelor este unul dintre cele mai vizitate obiective de pe insula. Sanctuarul este un centru de conservare si cercetare, unde cercetatorii din intreaga lume studiaza comportamentul maimutelor. Insa, ce este cel mai important este ca maimutele umbla libere prin tot acest loc, fiind intotdeauna bucuroase sa interactioneze cu turistii curiosi.
Cel mai des intalnit fel de mancare in Bali este, fara doar si poate, “nasi goreng”. Mai exact, este vorba despre un orez gatit cu ceapa verde, usturoi si alte legume si sosuri specifice, alaturi de care puteti regasi carne de pui, creveti si un ou prajit. La orice colt de strada veti gasi “satay ayam”, adica mici frigarui de pui, insotite de orez fiert si un sos delicios de alune.
Un alt stalp de baza al bucatariei balineze este reprezentat de “mi goreng”, un fel de macare care va va aduce in fata o portie de noodles cu legume si carne de pui, porc sau chiar creveti. De asemenea, pachetelele de primavara sunt nelipsite de pe masa turistilor in Bali, acestea putand sa fie proaspete sau prajite.
Insula Bali este acel gen de destinatie in care fiecare turist poate cheltui atat cat isi doreste. O noapte de cazare porneste de la 15 - 20 de euro si poate depasi chiar si 300 de euro. O masa la colt de strada, alaturi de localnici, poate avea un pret modic de doar 2 sau 3 euro, in timp ce o masa la un restaurant de lux poate sari de 50 de euro. Preturile tichetelor de intrare la obiectivele turistice sunt mici in comparatie cu cele din Europa, majoritatea fiind de doar cativa euro.
In cazul in care va doriti sa explorati pe indelete insula, o masina cu sofer, care poate fi si ghid, va va scoate din buzunare aproximativ 35 de euro pentru o zi. De asemenea, daca va stiti ceva mai aventurosi, puteti inchiria un scuter cu care sa mergeti oriunde cu pana in 5 euro pe zi. Asadar, putem spune ca oricine se poate simti bine in Bali, indiferent de bugetul pe care il are la dispozitie.
Citeste si: Cresc taxele si impozitele in Capitala. Cat vor plati bucurestenii in plus pentru unele dari catre stat
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Cat te costa sa traiesti in Brasov, daca platesti chirie? Utilitati + costuri personale + o iesire la restaurant
Salariul unui inginer in Romania: cat de bine sunt platiti inginerii, in functie de experienta
Majorare alocatii copii. S-a decis! Cand intra mai multi bani in contul parintilor si cat vor primi in plus
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea
Partenerii nostri
Noul regim al amenzilor in sistemul e-TVA
Ce aspecte sa aveti in vedere despre activele corporale si necorporale
Te-ar putea interesa si