Vacanta de vara cu mai multe drepturi pentru 120 de milioane de turisti
protectie turistiprotejare turistiaparare turistireguli turism
Vacanta de vara aduce drepturi sporite unui numar de 120 de milioane de turisti. Calatorii care rezerva pachete de vacanta vor dispune de o protectie mai puternica in calitatea lor de consumatori.
Noile norme ale Uniunii Europene nu reglementeaza doar pachetele de vacanta traditionale, ci protejeaza si consumatorii care rezerva alte forme de servicii de calatorie combinate, inclusiv pachete personalizate.
De asemenea, este introdusa protectia serviciilor de calatorie asociate, formula in care calatorul cumpara servicii de calatorie de la un punct de vanzare, insa este invitat sa rezerve alte servicii prin intermediul unei pagini de internet separate.
Printre beneficiile aduse consumatorilor se numara:
- informatii mai clare pentru calatori, privind tipul, elementele si caracteristicile pachetului sau serviciilor asociate oferite, drepturile in calitate de consumatori, pretul si orice alte costuri suplimentare;
- rambursare si repatriere in caz de faliment, companiile turistice fiind nevoite sa isi asigure protectia in caz de insolventa;
- norme mai clare privind raspunderea, responsabilitatea revenind organizatorului pachetului, indiferent de entitatea care presteaza serviciile de calatorie;
- drepturi mai solide de anulare, un pachet de vacanta putand fi anulat de calatori din orice motiv, prin plata unui comision rezonabil sau gratuit, in cazul in care destinatia lor devine periculoasa sau in cazul in care pretul pachetului este majorat cu peste 8% din pretul initial;
- asigurarea cazarii in cazul in care calatoria de intoarcere nu poate fi efectuata, fiind garantate pana la maximum trei nopti suplimentare de cazare;
- asistenta pentru calatorii in dificultate, in special prin furnizarea de informatii privind serviciile de sanatate si asistenta consulara.
Noile norme vor aduce beneficii si companiilor, prin intermediul:
- unor reguli mai clare ce vor facilita activitatile transfrontaliere, prin respectarea unui singur set de norme privind cerintele de informare, raspunderea si alte obligatii pe intreg teritoriul UE;
- unor cerinte modernizate de informare care nu se mai bazeaza exclusiv pe brosurile turistice;
- reducerii sarcinii de reglementare, calatoriile de afaceri organizate in temeiul unui acord-cadru nemaifiind acoperite de directiva.
Statele membre trebuia sa transpuna normele in legislatia nationala pana pe 1 ianuarie 2018. A urmat o perioada de tranzitie de sase luni, pana la 1 iulie, data de la care masurile nationale de transpunere a directivei incep sa se aplice.
Comisia Europeana va examina modul in care normele au fost transpuse si sunt aplicate in statele membre si va lua masurile adecvate, daca este necesar.
Citeste si:
La Mamaia, costa cam cat la Barcelona si Lisabona
Pentru a extinde protectia prevazuta de Directiva UE privind pachetele de servicii pentru calatorii din 1990, Comisia Europeana a prezentat, in iulie 2013, propunerea, adoptata formal de Parlamentul European si de statele membre, in noiembrie 2015.
Noile norme urma sa fie transpuse de statele membre pana la 1 ianuarie 2018. Incepand cu 1 iulie, aceste norme sunt aplicabile in statele membre.
Noile norme se aplica in cazul combinatiilor de cel putin doua tipuri de servicii de calatorie (transport, cazare, servicii de inchiriere auto sau alte servicii, de exemplu, vizitele ghidate), inclusiv in cazul pachetelor si a serviciilor de calatorie asociate.